Hvordan lage melis hjemme?

Det er få ting som er så irriterende som det å sette i gang med å bake en kake for så å finne ut at du mangler en av ingrediensene, for eksempel melis. En annen ting som er irriterende er å spise en kake der sukker er brukt i stedet for melis, for det er ikke noe godt når kaka knaser (been there, done that)! Så, hvordan lager man melis hjemme?

Kanskje du leser dette og lurer på om jeg egentlig er dum i hodet, og du er nok ikke den eneste som har tenkt den tanken før. Men, jeg må jo være ærlig og innrømme at jeg stilte meg selv dette spørsmålet i lang tid, spesielt når jeg da stod klar til å bake kake for så å oppdage at jeg ikke har melis. Hva kan man da gjøre? For meg var dette ikke noe som sa seg selv, men når jeg siden spørte kone og lignende sa alle at selvfølgelig kan du gjøre det på den måten… Men, hva var den måten?

Hjemmelaget melis

Det er faktisk veldig enkelt. Jeg har selv prøvd to forskjellige metoder, og den ene var bedre enn den andre, og begge var mye bedre enn ingen av metodene. Jeg starter med den dårligste!

Melis hjemme – variant 1

Har du en blender hjemme? Putt vanlig sukker i denne og kjør rundt på maks styrke i et minutt og sukkeret blir stort sett forvandlet til melis. Når du tar av lukket får du nesten sånn røykeffekt som ser stilig ut. Dette er altså en måte å gjøre dette på, men selv synes jeg ikke det ble 100% ettersom jeg fant flere sukkerkorn igjen i blandingen til slutt, men allikevel, veldig mye bedre enn å bruke vanlig sukker!

Lage melis i blender
Her er sukkeret i blenderen og i ferd med å bli til melis!

Metoden ovenfor er jeg altså ikke helt fornøyd med, så da er det på tide å komme med variant nummer to.

Melis hjemme – variant 2

Dette er varianten som var mye bedre, sannsynligvis fordi bladene som kutter sitter mye lavere enn i blenderen. Jeg har nemlig en kaffekvern som jeg bruker til å finkutte alt mulig rart, og i dette tilfellet altså for å gjøre om sukker til melis.

Lage melis i kaffekvern
Her putter jeg sukkeret i kaffekverna og trykker play knappen og i løpet av noen få sekunder er sukkeret 100% omdannet til melis!

Jeg vet ikke hvordan seriøse kaffekverner gjør denne jobben. Den jeg har er noe grisebillig jeg kjøpte i Ungarn for godt under 100-lappen. Poenget er bare at den skal kunne kutte godt og gå fort rundt. Hvordan ser så sluttresultatet ut?

Hjemmelaget melis
Den hjemmelagde melisen er ferdig!

Slik ser altså sluttresultatet ut. Dette er veldig perfekt ettersom jeg ofte bruker bjørkesukker og andre typer sukker som jeg ikke kan få tak i på butikken i melis-form, men på den måten her kan jeg bruke de sunnere sukkertypene også for å lage melis av dem.

Og når jeg først var i gang tok jeg melis jeg tidligere hadde kjøpt men som var blitt veldig klumpete og heiv det også inni maskinen, og vips var det gjort om til herlig melis uten klumper og lignende også!

Dette er altså to enkle måter å få deg litt melis klart hjemme på en, to, tre!

Tags:

Legg inn en kommentar