Greta Thunberg eller Boyan Slat? For et dumt spørsmål!

For noen dager siden så jeg en Tweet på Twitter som handlet om Gretha Thunberg og Boyan Slat. Den setter de to opp i mot hverandre (som om de er konkurrenter), og forteller om Greta som ei 16 år gammal jente som bare er sinna og opphisser andre, mens Boyan Slat er en nederlender som på en alder av 16 fant opp en måte å rense havene for plastikk på. Nå er han 25, og han jobber fremdeles med saken.

Men, det forferdelige er det faktum at Greta Thunberg gir det 176 millioner treff på Google, mens et søk på Boyan kun gir deg 270,000 treff. Er det ikke forferdelig? Fy a meg… Hvordan kan det ha seg at ei jente som bare sutrer og klager får så mye oppmerksomhet, mens en som faktisk gjør noe lever i skyggen av media?

Tweet om Greta Thunberg og Boyan Slat...

Hvor dum går det ann å bli?

Det er noe spesielt rundt hele jenta Greta Thunberg som gjør at hu irriterer vettet av folk. Men, når man begynner å sammenligne henne med en kar som Boyan Slat blir det bare for dumt? Hvorfor det?

Se for deg en arme som beskytter landet…

Kan du se for deg at nasjonen du bor i lever i fred og ro. Samtidig møter du en mann på gata som roper og forteller at det snart kommer en innvasjon og at folk må bli med i hæren. Samtidig oppfordrer han til å demonstrere for at regjeringen skal bruke mer penger på forsvar, for å gjøre klar til kamp.

På den andre siden ser du en krigshelt som jobber med forsvar og jobber med faktiske strategier for å kunne beskytte landet i tilfelle en invasjon skulle komme. Er det slik at den ene faktisk gjør noe og den andre kan vi kvitte oss med?

Det er fantastisk bra med strategier for å kunne forsvare landet, men hvis det ikke er noen som melder seg som soldater, hjelper det lite med en strategi. Hvis ikke noen gir penger til arbeidet, vil det ikke finnes noe å støtte arbeidet med. Det går ikke ann å sette de to oppgavene opp mot hverandre… de to utfyller hverandre og hjelper oppgaven å bli gjort…

Se for deg din egen kropp…

Dette blir nesten som et lite eksempel fra Bibelen. Der leser vi nemlig at en kropp har mange ledd, og alle ledd har forskjellige funksjoner. Ofte har de leddene på kroppen som vi ikke ser mindre ære enn de synlige, men de usynlige er ofte langt viktigere. Så, det å sette Greta Thunberg opp på en liste for å sammenligne henne med Boyan Slat, eller kanskje med Christian Kroll (grunnleggeren av Ecosia) er jo bare tull og tøys. De er forskjellige ledd på kroppen, som alle utfyller og hjelper hverandre. Det er fint å ha en munn å spise med, men om du ikke har et annen kroppsdel som hjelper deg å putte maten inn i munne, hjelper det ikke stort. Du kan ha flotte bein, men om hjertet ikke slår, har de lite nytte for seg.

Noen deler av kroppen får mer ære enn andre, men da er ikke løsningen å bli misunnelig på disse delene. Det er heller løsning å kritisere dem. Du trenger ikke å like alle delene på kroppen, men det betyr ikke at de ikke er nyttige! Jeg er ikke like begeistret for alle delene på min egen kropp, men det betyr ikke at jeg kutter dem av eller snakker stygt om dem.

Hva betyr dette for oss alle?

Det er så lett å kritisere, og spesielt enkelt å kritisere dem som faktisk gjør noe. Har du noen gang lest i historieboka om store forandringer som kom ved at folk satt på sofaen og kritiserte andre som gjorde noe? Svaret er nok nei! Så, enten sitter du på sidelinja og kritiserer, eller så prøver du heller å finne ut hva din oppgave på denne kroppen er!

Forøvrig… har du noen gang lest Bibel-teksten om at Gud tar de som regnes for å være dårer i verdens øyne for å gjøre de vise til skamme? Nå har ikke dette noe med tro og kristendom å gjøre (vel, Gud ba oss ta vare på naturen og hans skaperverk.. så er ikke helt enig med meg selv der), men allikevel… her er en 16-åring som folk ser ned på, men allikevel har hun skapt en revolusjon. Hun har Aspberger, men her har det som mange betegner som en svakhet blitt gjort om til en styrke! Hu bryr seg ikke om småprat og høflighet. Hu ser det hu er interessert i, og hu arbeider nådeløst for forandring. Det er ikke tilfeldig at enormt mange programmere og smarte folk også har hatt Aspberger. De er så målrettet og fokusert, at de kan slå av enormt masse annet som vi andre bryr oss om.

For å være ærlig, jeg tror vi trenger en Greta Thunberg med sine styrker og svakheter. Hvorfor? Rett og slett fordi ingen andre av oss verken hadde klart det samme eller hadde vært villige til å betale den prisen hu faktisk har betalt for det hele…

Hva er altså konklusjonen?

Det er ikke en konkurranse om hvem som får flest treff i Google, flest Facebook likes, eller hvem som Donald Trump skriver om på Twitter. Det handler om å bli med å ta ansver, alle på sin egen måte! Det er ikke Greta Thunberg mot Boyan Slat, eller mot Christian Kroll. Nei, det er Greta Thunberg, som sammen med Boyan Slat og Christian Kroll, og deg og med kjemper for å ta være på planeten Gud har gitt oss… alle med sine egne gaver, talenter, og muligheter!

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

Legg inn en kommentar