Hva må jeg se i Praha?

Praha er en av de mest populære reisemålene blant nordmenn på tur i utlandet. Det går daglige fly til Praha fra mange norske byer og det er utrolig enkelt å besøke byen. Det at det i tillegg er lave priser, billig overnatting og en utrolig flott by kommer bare som en herlig bonus!

Det bor over en million mennesker i Praha, men som turist holder du deg stort sett i de sentrale områdene av byen. Men, du kommer ikke til å være alene ettersom Praha er ett av de mest populære reisemålene i Europa hvert år. Det er altså ikke bare nordmenn som liker Praha… alle liker Praha! Det er derfor fullt mulig å gå i kø fra Gamleby-torget og ned mot Karlsbroa, uansett når på året du besøker byen. Uansett er det en fantastisk by og du har mye å glede deg til. Men, er det noe spesielt som du bare må se når du er i Praha? Er det noen severdigheter som er viktigere enn andre? Her kommer jeg med noen tips til deg som skal besøke Praha og lurer på hva man bør se!

Hva bør man se i Praha

I går skrev jeg en artikkel om hva man bør se i Bratislava. Man kan trygt si at Praha er helt annerledes enn den slovakiske hovedstaden. Praha kryr nemlig av severdigheter og flotte bygninger, så her kan man enkelt traske rundt i en uke og fremdeles finnes flotte perler og ting som er en fryd for øyet.

Viktige severdigheter i Praha

Det er bare å traske litt rundt i gamlebyen og du er omringet av severdigheter. Selve Gamleby-torget er i seg selv fantastisk, og når du da ser på bygningene som omringer torget er det vanskelig å ikke bli entusiastisk0

På Gamleby-torget.

Her stikker for eksempel Tyn-katedralen opp, en herlig katedral som er litt skjult bak en bygning, men som er en av de vakreste bygningene i hele Praha. Hovedinngangen er også litt gjemt, men dette er en kirke du bare må gå innom under ditt besøk til Praha.

Tyn-katedralen ved torget i Praha
Tyn-katedralen ved torget i Praha – Kilde: Pixabay

Du ser det enkelt på bildet ovenfor også at Tyn-katedralen er utrolig og et sted du rett og slett må innom.

Videre finner du også den astronomiske klokka når du legger turen innom Gamleby-torget i Praha. Dette er en annen av de mest kjente severdighetene i byen og du har vel egentlig ikke vært i Praha før du har tatt en selfie foran denne kjente bygningen. Denne klokka dateres delvis tilbake til 1400-tallet og det er også spennende klokkespill man kan se her.

I midten på plassen finnes også en flott Jan Hus statue som det er umulig å gå glipp av. Du må for all del ikke glemme at det årlige julemarkedet og påskemaredet blir arrangert på denne plassen (og på Wenceslas plassen). Da blir dette torget fyllt opp med boder der du kan kjøpe souvenirer og masse deilig mat og drikke.

Jeg har allerede skrevet en del, men så langt har vi ikke beveget oss bort fra Gamleby-torget. Du skjønnet vel allerede nå at det er veldig mye som man bør se i Praha.

På Slottshøyden

Velger du å krysse Moldau for å besøke Slottshøyden der det nok en gang utrolig mye flott du kan se på. Det kan varmt anbefales å bare gå rundt i området i noen timer for å se med seg Slottsparken også, men i tillegg er det jo en slottsbygning her, den utrolig flotte Vitus-katedralen, og også St. George basilikaen (som ligger rett bak Vitus katedralen). Er man glad i severdigheter og også det å grave seg litt ned i deres historie og nyte flott arkitektur kan man enkelt bruke timesvis bare ved å gå inn i Vitus-katedralen for å se seg rundt der.

Det jødiske området

Det jødiske området i Praha er ikke helt som det i Krakow, men det er allikevel et svært gjennomført område med et kraftig jødisk preg. Her finnes det mange forskjellige synagoger, og er du virkelig interessert kan det varmt anbefales å bli med på en guidet tur i Praha med fokus på det jødiske området. Det er utrolig mange spennende historier og detaljer som man kun får med seg om man blir med på en slik tur! Det jødiske området ligger ikke langt fra Gamleby-torget, og her finnes blant annet den kjente Gamle-Nye synagogen, og flere andre severdigheter og minnesmerker.

Glem ikke Karlsbroa

På samme måte som Lenkebroa i Budapest er blitt et symbol på den ungarske hovedstaden er Karlsbroa i Praha blitt et symbol på Praha. Denne broa som ble konstruert på 1300-tallet er helt fantastisk. Man gleder seg helt inn i hjerterota når man ser på broa, når man går over den, og hvis man er så heldig at det er noen lokale musikere som spiller flott musikk på broa, danser sjelen også med til rytmene!

Karlsbroa i Praha
Karlsbroa i Praha – Kilde: Pixabay

Som du kan se på bildet ovenfor er broa også veldig vakkert opplyst på kveldstid, så hvis du velger å gå over den på kvelden eller se den under et elvecruise på Moldau er det ekstra hyggelig.

Midt på broa er det også en statue av Johannes Nepomuk. Velger du å ta på den (slik tusenvis har gjort før deg) kan du ønske deg noe og forhåpentligvis blir det oppfyllt senere!

Tårnene i Praha

Det finnes flere flotte tårn i sentrum av Praha. På bildet ovenfor ser du i enden av Karlsbroa det kjente tårnet som skiller gamlebyen fra broa. Dette er også flott opplyst og fra toppen her får du enda finere utsikt mot både slottshøyden, gamlebyen, og over Karlsbroa.

Men, dette er ikke det eneste slike tårnet i Praha. Du har også det kjente Kruttårnet som ligger i andre enden av Gamlebyen, ikke langt fra Representasjonshuset. Dette var ett av mange slike tårn som ble bygget og her gikk den kongelige veien og den ledet helt fram til slottet på den andre siden av Moldau. På 1600-tallet ble tårnet brukt for å lagre krutt, og derfor har det nå navnet Kruttårnet.

Kruttårnet i Praha er også en fryd for øyet
Kruttårnet i Praha er også en fryd for øyet – Kilde. Pixabay

Vi har fortsatt bare oppholdt oss i Gamlebyen og i slottsområdet, men jeg har allerede beskrevet så mye at du har nok å se i Praha i mange dager. Men, dette er selvfølgelig bare toppen på kransekaka. Det finnes mange andre flotte tårn også i sentrumsområdet av Praha, og drøssevis av andre bygninger.

Andre områder du bør se i Praha

Jeg nevnte så vidt Wenceslas-torget som er flott og som også gir hus til et stort julemarked og påskemarked. Dette er en flott og stort torg med masse shoppingmuligheter, og et sted du høyst sannsynlig også vil komme borti under oppholdet i Praha, uansett om du vil eller ikke.

La meg ikke glemme det flotte Vysehrad, et flott område på en høyde litt utenfor Gamlebyen i Praha. Man kan enkelt reise dit med kollektivtransport fra sentrum og her finnes det faktisk bygninger fra så langt tilbake i tid som 900-tallet. Det er også mulig å nyte herlig utsikt mot Moldau fra toppen på slottshøyden, og her finnes det også mange spennende severdigheter som den flotte Rotunden, flere kirker, og også et flott parkområde.

Hvis man liker å se ting og nyte flotte utsiktspunkter er også Petrin tårnet verdt et besøk. Dette ligger oppe på en høyde i Praha, og her finnes det ikke bare et flott tårn, men også et herlig parkområde og det fungerer som en herlig grønn lunge.

Utsikt fra Petrin tårnet
Utsikt fra Petrin tårnet – Kilde: Pixabay

Det er mye å se i Praha!

Det er utrolig mye å se i Praha, og det hadde ikke vært noe problem å gjøre denne artikkelen enda lenger ved å fortelle om enda flere ting, eventuelt ved å skrive mye mer detaljert om de forskellige stedene. Men, målet her er ikke å fortelle alt om alle ting og steder, men å gi deg en følelse av hva du har i vente når du legger turen til Praha.

Det er få byer i Europa som kan måle seg med Praha. Jeg ville kanskje si at Roma og Paris slår Praha på en del punkter, men allikevel, det at man i det hele tatt begynner å sammenligne en by som Praha med Roma og Paris må rett og slett betegnes som kraftig ros til byen Praha.

Jeg skal senere skrive en ny artikkel om hva jeg anbefaler folk å gjøre i Praha. Selvfølgelig er det mye overlapping mellom hva man bør se og hva man bør gjøre i Praha, men allikevel, det finnes ting som jeg der vil skrive mer detaljert om, som elvecruisene i Praha, den flotte dyreparken, tips angående mat og drikke og lignende!

Har du noen tips og tanker angående hva man bør se i Praha? Skriv gjerne en kommentar for å dele dine tanker!

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

Legg inn en kommentar