Hva bør jeg se i Bratislava?

Den slovakiske hovedstaden Bratislava er en hyggelig liten by som blir oversett av de fleste. Den er rett og slett liten og er ikke spesielt kjent for noen verdens ting. Kanskje det er derfor du ikke har tenkt på Bratislava får nå heller? Men, hvis du nå endelig vurderer en tur til Bratislava, hva bør du da se i Bratislava?

Bratislava er som sagt hovedstaden i Slovakia og en by med rundt 500,000 innbyggere. Men, når du besøker selve byen som turist føles den ikke så veldig stor. Den er faktisk veldig liten og hyggelig, selvom den lever i skyggen av nærliggende byer som både Wien og Budapest. Det er faktisk mange som velger å heller besøke Wien og bo der, for så å ta en dagstur til Bratislava, i stedet for det å bruke en hel reise på denne byen. Men, er det et godt valg? Har man dårlig tid og ønsker å få med seg mye på kort tid er det kanskje ikke dumt. Men, om du ønsker å nyte dagene i fred og ro er det ikke noe problem å bruke 2-3 dager i Bratislava.

Hva bør man se i Bratislava?

Du har ankommet Bratislava og bor et fint hotell i sentrum av byen. Et veldig bra hotell med fin beliggenhet er Radisson SAS Carlton. Mer sentralt enn dette går det ikke ann å bli der det ligger midt i sentrum, nær gågata, og rett ved Donau. Nå er du klar for å gå på tur, men hva er det du bør se når du først trasker opp og ned gatene i Bratislava? Her er noen gode forslag og ideer!

De morsomme statuene!

Det er nesten litt dumt at det er de morsomme statuene man forteller om først på en slik liste, men det er allikevel noe av det beste å få med seg i Bratislava. Det finnes nemlig flere morsomme statuer plassert rundt i gamlebyen i Bratislava og disse er populære både blant lokalbefolkningen og blant turister. Den mest kjente heter Cumil og han dukket opp i 1997. Siden det har han begeistret mange der han tittet opp av et kummlokk i gata. Du har ikke vært i Bratislava hvis du ikke har tatt bilde av deg selv sammen med denne karen!

Du må definitivt se Cumil når du kommer til Bratislava
Cumil i Bratislava – en av de mange morsomme statuene – Kilde: Pixabay

Det finnes også en Paparazzi statue, en Schone Nazi (en hyggelig mann som smiler til alle som kommer til torget i byen), og på selve torget sitter også selveste Napoleon og du kan enkelt sette deg ned ved siden av ham.

Det er kanskje ikke kunstverk i høy klasse, men det er fremdeles noe av det beste og gøyeste du kan se når du besøker Bratislava.

Flotte bygninger i Bratislava

Det er alltid en fryd for øyet å se vakre bygninger. Selvom Bratislava ikke kan sammenligens med verken Budapest eller Wien eller Praha når det gjelder vakker arkitektur, er det fremdeles mye fint å se på her.

St Martins Katedralen ligger ved grensa til gamelbyen og er en flott kirke som er over 700 år gammel. Den er håpløst vanskelig å ta fint bilde av ettersom den ligger langs en hovedvei, men den er allikevel en av de flotteste bygningene i gamlebyen.

Mikaelstårnet er utrolig flott der det er bygd inn i den gamle bymuren, på grensa mellom gamlebyen og det som ikke hører med til området. Man kan muligens få litt Tobias i tårnet minner når man ser på det. Har man lyst går det også ann å gå opp i toppen av tårnet for å se på utsikten mot både gamlebyen, slottet, og den nyeste broa i Bratislava.

Primaspalasset er bygningen som hører til den av høyest rang innenfor den katolske kirke i Slovakia. Denne ligger også midt i sentrum. I en by som Roma ville ingen lagt merke til den, men ettersom det ikke er så utrolig mange vakre bygninger i Bratislava blir denne ofte omtalt som en av de fineste i gamlebyen.

Slottet i Bratislava
Slottet i Bratislava – Kilde: Pixabay

Slottet i Bratislava har blitt ødelagt ganske kraftig, men etter mye arbeid begynner det nå å få tilbake sin gamle glans igjen. Det ligger oppe på en høyde langs Donau, rett ved siden av gamlebyen. Det er en veldig fin gåtur opp til slottet, og når du først er der kan du selvfølgelig gå på innsiden for å lære mer, eller bare nyte herlig utsikt mot gamlebyen og mot Donau fra platået ved siden av slottet.

Torget i Bratislava

Det store torget er en veldig hyggelig plass i Bratislava du garantert vil møte på. Her finner du det gamle rådhuset med deler fra 1500-tallet, det herlige klokketårnet, den spennende Maximillian fontenen. Her finnes det en statue som ser på det nye råhudset, men ryktene sier at det bøyer seg i respekt for det gamle rådhuset ved midnatt hver dag.

Torget i Bratislava sett ovenfra
Torget i Bratislava sett ovenfra – Kilde: Pixabay

Om du ikke synes torger er en fryd for øye utover det vanlige er det allikevel en plass du vil gå forbi og gjennom regelmessig under oppholdet. Det er her den viktigste delen av julemarkedet i Bratislava blir arrangert, og her finnes det også hyggelige kafeer og restauranter rett rundt hjørnet.

Er dette alt jeg bør se i Bratislava?

Er du ikke fornøyd med lista? Det finnes mange hyggelige bygninger og gater i gamlebyen av Bratislava som er spennende å få med seg. Men, om du er på en jakt som er full av flotte bygninger, historie, og fascinerende legender/historier, bør du vurdere å legge turen et annet sted.

Bratislava er ikke en by som sliter deg ut på grunn av sin enorme mengde av severdigheter, men det er heller en by som lar deg i rolig tempo traske rundt og nyte kaffe, god mat, en hyggelig gamleby, og fin utsikt. Det er selvfølgelig noen fine bygninger og ting som er fine å se på, men det er ikke det som er Bratislavas profil i første omgang!

Det kan være greit å vite at du i Bratislava vil surfe med en slovakisk IP adresse. Det betyr at du ikke kan se norsk TV på nettet lenger. Ønsker du derimot å se NRK på nettet eller andre norske kanaler trenger du en norsk IP adresse. Det er enkelt å fikse og du kan lese mer om dette ved å trykke på de nevnte lenkene.

Hvis du beveger deg litt utenfor Bratislava finnes det dog noen flere muligheter. Du har det kjente Devin slottet som ligger et lite stykke utenfor sentrum av Bratislava. Her kan du se et flott slott på en høyde, rett ved siden av Donau. Med bil tar det omlag 15 minutter å kjøre hit fra sentrum av Bratislava. Kanskje minst like hyggelig er det å reise til Devin slottet med båt, noe som er mulig på en dagstur fra sentrum av Bratislava, og så med retur litt senere.

Dette var noen tanker om hva du bør se når du besøker Bratislava. Har du innspill, kommentarer eller tanker er det bare å skrive en kommentar!

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

Legg inn en kommentar