Hva bør jeg se i Budapest?

Planlegger du en reise til Budapest og lurer på hva du bør se når du kommer til byen? Da kan du roe deg ned. Her finner du nemlig all informasjonen du trenger om hva du bør se og få med deg under oppholdet i Budapest!

Kanskje du blir glad for å høre at Budapest ikke akkurat er Roma, eller kanskje det kommer som en skuffelse? Det er helt klart at Roma er en by der du kan gå opp og ned i månedsvis og fremdeles oppdage nye perler, besøke museer du ikke har fått med deg enda, og samtidig se enda flere romerske ruiner som du enda ikke har sett. Det går ikke ann å sammenligne Budapest (og heller ikke mange andre byer i verden) med Roma på den måten. Men, det betyr ikke at Budapest er kjedelig. Det er nemlig masse som du bør oppdage i Budapest, og her er noen av de viktigste tingene!

Pariserhjulet i sentrum av Budapest
Pariserhjulet i sentrum av Budapest – Kilde: Pixabay

Dette må du få med deg i Budapest

Budapest er en relativt stor by, noe som gjør at du ikke vil besøke hele byen når du er der. Det er forsåvidt ikke noe problem, for det er først og fremst sentrumsområdet som er spennende under ett opphold i Budapest.

En tur på Donau bør man få med seg

Det er elva Donau som gir Budapest det preget som byen har. Her er det nemlig Buda og Pest som stod som forskjellige byer, helt fram til de ble slått sammen i 1873 og ble de til Budapest. Men, fremdeles er det Donau som deler byen inn i Buda siden og Pest siden. Og dette er nettopp noe av det du bør få med deg, en fantastisk tur på Donau der du kan nyte utsikten mot nettopp Buda og Pest siden samtidig. Du kan selvfølgelig bli med på marathon i Budapest og utforske begge sider mens du løper. Men, for de fleste av oss høres det kanskje mer behagelig ut å nyte denne utsikten fra en båt på Donau. Under slike turer ser du nemlig en veldig stor del av de viktige severdighetene i Budapest, enten opplyst av sola på dagen, eller av fantastisk flombelysning på kveldstid.

Viktige severdigheter i Budapest

Mange av de viktigste severdighetene i Budapest får du med deg (på avstand) under et elvecruise i Budapest. Noen av stedene og bygningene du ser på en slik tur er Gellert-høyden, Slottshøyden, Parlamentet, Margaretøya, Lenkebroa, Elisabethbroa, og mange andre flotte bygninger. Men, dette er også bygninger og områder som kan være verdt å besøke på egenhånd en annen gang.

Hvis du besøker Gellerthøyden kan du nyte en fantastisk utsikt i alle retninger av Budapest. Går du på Slottshøyden kan du gå inn i selve slottet (da må du besøke ett av museene som finnes der den dag i dag), eller så kan du vandre i gamlebyen og se på Mattiaskirken, Fiskerbastionen, og kanskje nyte et deilig måltid i en hyggelig restaurant i området.

Parlamentsbygningen kan man se på sitt vakreste fra fiskerbastionen på Budasiden, eller på et elvecruise på Donau. Det er også mulig å besøke selve bygningen, men da må man kjøpe billett og håpe at det er ledig plass på en tur i løpet av de nærmeste timene.

Margaretøya er flott for de som vil gå på tur. Det finnes også litt å gjøre på øya, men det er først og fremst et sted for å strekke på beina, sove litt i gresset, eller for å la ungene løpe litt uten at du trenger å frykte for den ofte litt aggressive kjøringen i Budapest.

Herlig Budapest panorama bilde tatt fra Gellerthøyden
Herlig Budapest panorama bilde tatt fra Gellerthøyden – Kilde: Pixabay

Det finnes også en del severdigheter utenfor indre sentrum, det vil si, litt borte fra Donau. Helteplassen og byparken er slike områder, og her kan du nyte flotte statuer og spennende aktiviteter.

Hvorfor besøke byparken i Budapest?

Byparken i Budapest ligger omlag 3km fra Donau og det er et herlig område der kongen gikk på jakt i gamle dager. Nå er det derimot et herlig areale for alle, og her kan man lære enormt masse om ungarsk historie (på Helteplassen). Vil du heller gå på museum finnes det to store kunstmuseer på den samme plassen.

Går man videre inn i byparken etterpå finnes det flotte restauranter som Robinson og Gundel, og videre herlige aktiviteter som en stor dyrepark og det superanbefalte Szechenyi-badet. Ja, dette er badet der det sitter ungarske rosiner og spiller sjakk året rundt. Dette er åpent fra tidlig morgen til sent på kveld, og det er naturlig varmt, noe som betyr at du kan bade utendørs her året rundt. Dette må du få med deg!

Masse mat og drikke

Hvis du har lest hele artikkelen så langt ser du kanskje at det er mye å få med seg, men det er noe du klarer uten store problemer på noen dager. Men, du er ikke ferdig med Budapest selvom du har sett alt vi har beskrevet her. Noe av det viktigste du gjør i Budapest er på drikke og spise, og det gjør man opptil flere ganger om dager.

I Ungarn er det enormt mye god vin, og den meste kjente vinen produseres i Tokaj regionen og er søt hvitvin. Dessverre er mange nordmenn skeptiske til søt hvitvin (og kaller det saft), men det er ingen grunn til bekymring allikevel. Det er nemlig masser av tørr hvitvin og rødvin av alle slag tilgjengelig, så i Ungarn finner alle en vin de liker.

Glem ikke de flotte julemarkedene i Budapest
Glem ikke de flotte julemarkedene i Budapest -Kilde: Pixabay

Maten er heller ikke til å klage på. Den er godt krydra, men den er sjeldent sterk. Her er det gode ingredienser, gode smaker, og kombinert med god drikke kommer du garantert til å kose deg ved matbordet! Det finnes mange restauranter å velge mellom og du finner noen svært gode på budapestungarn.no/restauranter/

Er du klar for reise til Budapest?

Dette er bare noen tips og tanker for deg som skal besøke Budapest. Det er selvfølgelig mange flere ting man kan gjøre og steder man kan besøke. Det er tross alt drøssevis av museer i Budapest for de som er interesserte, og det er også muligheter for utflukter til vingårder, til Szentendre, til Balaton-innsjøen og andre områder for de som er interessert i slikt.

Hvis du er glad i Formel 1 er det også fint å vite at det er et årlig Formel 1 løp som arrangeres på Hungaroring utenfor Budapest. Dette kan du også se på ungarsk TV på hotellrommet, eller hvis du har en ungarsk IP adresse kan du se det på nettet fra Norge (litt på samme måte som du med norsk IP adresse kan se norsk TV i utlandet). Helgen med Formel 1 løpet er den mest populære i året i Budapest, så du bør uansett være tidlig ute med å booke hotell og lignende hvis du ønsker å være klar for fest i Budapest denne helga.

Det er bare å glede seg!

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

Legg inn en kommentar