Pastel de nata (Pasteis de Belem) oppskrift

Jeg husket godt da jeg besøkte Lisboa og gjorde meg litt forberedt for turen så leste jeg om hva som var viktig å få med seg i Lisboa, og da var selvfølgelig Pasel de Nata, også kjent som Pasteis de Belem, på lista.

Jeg så det flere ganger i Rua Augusta der jeg gikk og titta, men ettersom den ekte varianten var å få tak i ved Belem ventet jeg til jeg var der med å smake på denne deilige kaka. Og ja, den var veldig god, så helt klart at jeg ville smakt på den hvis jeg reiste tilbake til Lisboa. Men, inntil det tenkte jeg at jeg kunne prøve å lage den hjemme også. Jeg har sett meg litt rundt etter forskjellige oppskrifter, men grunnet dårlig tid fulgte jeg en sånn oppskrift som brukte ferdig butterdeig. Jeg brukte omlag 250 gram butterdeig og med denne mengden fyllte jeg opp 12 muffinsformer (se bilde nedenfor).

Pastel de Nata ingredienser:

Deigen
ca. 250 gram butterdeig

Fyllet
1,5 dl melk
1 vaniljestang
1,5 dl sukker
3 dl fløte
6 eggeplommer

Framgangsmåte

Pastel de Nata hjemmelaget
Den ser ikke fantastisk fin ut, men med litt trening ser den raskt mye finere ut!

Jeg tok butterdeigen og kjevlet den ut til den blir veldig tynn og fin. Da fant jeg en liten skål med diameter på cirka 10cm og trykte ut disse (som om jeg lagde pepperkaker). Disse svært så tynne bitene puttet jeg så oppe i muffinsformene og sørget for å fylle formen opp langs kantene. Når du gjørt dette vil du veldig fort merke om størrelsen du lager ringene i er passe, for stor eller for liten. Målet er at deigen skal være så tynn som mulig.

Hvis du har gjort dette har du nå en deig som fungerer som skall og som er perfekte for at du senere kan helle fyllet oppi!

I de fleste andre oppskrifter jeg har lest skal du kjevle ut butterdeigen til en tynn pannekake, rulle den sammen for så å kutte den i biter med tykkelse på mellom 1 og 2 centimeter. Denne putter du så oppi muffinsformen eller lignende og trykker den utover og oppover for å fylle ut formen. Jeg prøvde dette først, men for meg fungerte metoden jeg beskrev ovenfor bedre, så derfor brukte jeg den i stedet.

Fyllet er svært så enkelt å lage. Bland fløte, melk og sukker i en kjele. Kutt opp vaniljestanga og ta ut frøene og få dem oppi miksen, og kast så oppi selve vaniljestanga også. Kok dette cirka opp og når du har gjort det setter du det litt til side for at det skal kjøle seg ned. Ta så ut vaniljestanga som flyter rundt i miksen. Hvis du vil kan du la den tørke godt og putte den i et eget glass med vanlig sukker, og i løpet av kort tid har du et glass med førsteklasses vaniljesukker!

Deretter tar du de fire eggeplommene og visper dem litt godt sammen og så tar du de oppi miksen med fløte, sukker, melk og vaniljestang. Nå er denne blandinga også klar og da er tiden inne for å fylle denne miksen oppi muffinsformene med butterdeigen på plass.

Sett det hele inn i ovnen på rundt 230 grader (jeg brukte varmluftsovn). Jeg leste at dette kunne ta 20-30 minutter, men etter litt over 10 minutter var mine ferdige, noe som du ser ved at deigen er blitt sprø og at toppen begynner å se litt svidd ut. Da tar du dem ut og lar dem vile seg i noen minutter før du hiver innpå!

Dette bør være nok til cirka 12 kaker i passe store muffinsformer.

pasteis de belem oppskrift

På bildet ovenfor ser du hva slags muffinsform jeg brukte. Deigen satte seg ikke fast i det hele tatt så trengte ikke å smøre noen ting. Jeg glemte å ta bilde underveis, så da alt var tatt ut og bare de styggeste var igjen ble bildet mitt tatt. Poenget er uansett at du fyller disse opp til kanten med tynn butterdeig som fungerer som skall og så fyller du på med det deilige fyllet etterpå. Som du ser kan det koke litt utover i ovnen, men fyllet er det viktigste av alt, jo mer jo bedre, så spar ikke når det gjelder mengden fyll!

 

Legg inn en kommentar