Eltefritt brød i varmluftsovn

Kan jeg bruke varmluftsovn til å bake eltefritt brød?

Det er dessverre noe galt med over- og undervarme funksjonen til ovnen jeg har hjemme, og derfor lurte jeg på om jeg kan bruke varmluftsovn til å lage eltrefritt brød med. Her er mitt svar!

Jeg må faktisk innrømme at jeg leita rundt på nettet både her og der før fant ut at jeg ikke var blitt noe klokere, og dermed så var det bare å prøve seg fram. Vanligvis så sier mange at man må trekke fra 20 grader når man bruker varmluftsovn, noe som betyr at om en oppskrift vanligvis sier at ovnen skal være på 250 grader så betyr det 230 grader med varmluftsovn. Basert på min erfaring med eltefritt brød stemmer ikke det.

Kort sagt kan jeg fortelle at det går kjempeflott ann å lage eltefritt brød med varmluft i stedet for over- og undervarme. Det er bare å følge oppskrifter og instruksjoner som du ser i alle forskjellige oppskrifter og så kommer det nok til å gå bra!

Det som er viktig er selvfølgelig at du har en god jerngryte, og det billigste alternativet jeg fant var en jerngryte fra IKEA (Senior). Her ser du et lite bilde av den.

IKEA Jerngryte
Jeg bruker Senior jerngryte fra IKEA for å lage eltefritt brød!

I mitt hode har jeg ingen oppskrifter jeg egentlig følger for å lage eltefritt brød, men etter å ha lest gjennom altfor mange oppskrifter har jeg følgende grunnoppskrift i mitt hode som jeg bruker og varierer i alle retninger.

Grunnoppskrift for eltefritt brød

  • 500 gram mel (velg fritt blant meltyper og hvilke proporsjoner du vil)
  • 1/2 ts tørrgjær (5 gram fersk gjær)
  • 2 ts salt (alle oppskrifter sier 1 ts, men er man glad i salt kjør på med to) – velg selv
  • 4 dl vann
  • frø etter ønske

I går lagde jeg et brød med 250 gram sammalt rugmel og 250 gram hvetemel, litt solsikkefrø og gresskarkjerner. Det ble godt og hadde god og sprø skorpe. I dag når jeg skriver artikkelen er godt under halvparten av brødet igjen, og det ser slik ut:

Eltefritt brød i varmluftsovn
Slik ser det altså ut når jeg har lagd eltefritt brød i varmluftsovn i IKEA jerngryte! 🙂

Da håper jeg du kjører på og lager deg et godt eltefritt brød også. Har du noen kommentarer eller spørsmål er det bare å skrive!

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

Legg inn en kommentar