linux post it

Post-it lapper i Ubuntu? Hvordan? Hvilket program?

Jeg må ærlig innrømme at Ubuntu og Linux Mint er mine favoritt operativsystemer. Jeg har disse installert ved siden av Windows på mange maskiner, men jeg bruker 95% av tiden min i Ubuntu eller Linux Mint. Selvfølgelig fungerer dette fordi jeg ikke spiller, men bare jobber, men jeg får gjort mesteparten av det jeg jobber med veldig enkelt, greit, raskt, og effektivt i både Ubuntu og Linux Mint. Men, nylig kom jeg på at jeg trenger noen post-it lapper som jeg kan bruke for å huske på ting. Hva fant jeg ut til slutt?

I Windows er det flere slike muligheter, men så langt kjente jeg ikke til noen slike for Ubuntu.

Hvis du ikke vet det er Ubuntu og Linux Mint basert på samme system, Debian, dermed er de begge veldig like, det er stort sett utseende som er forskjellige. Linux Mint minner litt mer om Windows i utseende enn Ubuntu.

Jeg gikk inn i programmet i Ubuntu for å laste ned programmer og leita etter post-it, eller lignende ord, men fant ingenting. Men, jeg hadde store problemer med å tro at det ikke fantes noe slikt for Ubuntu, så da leita jeg videre. Til slutt fant jeg et program som er tilgjengelig via «Software Manager», «App Center» og det heter «Xpad

Hvis du ikke finner Xpad i App Center kan du likevel installere det enkelt og greit ved å kjøre den følgende kommandoen i terminalvinduet ditt.

sudo apt install xpad

Hvordan fungerer Xpad?

Du starter programmet og du vil umiddelbart se en gul post-it lapp på skjermen. Her er det bare å begynne å skrive.

post it for linux, ubuntu
Ett eksempel på gul post-it i Ubuntu.

Den ser ganske fin ut, ikke sant? Det er veldig viktig at hvis du høyre trykker på en slik lapp vil du få muligheten til å gå til «preferences» eller instillinger. På instillingene kan du endre fargene på lappen, du kan velge «show window decorations» og «show toolbar» som gjør at du har muligheten til å dra vinduet rundt på skjermen, stenge vinduet, minimere vinduet, og enda mer. Det er bare å prøve seg fram. I tillegg har du Xpad logoen nederst på skjermen og der kan du trykke for å åpne noen av lappene du har skrevet eller legge til en ny.

xpad
Xpad ikonet.

Der har du det. Nå har du funnet et program som enkelt lar deg skrive lapper på skjermen din i Linux og som er enkelt å bruke og som fungerer veldig bra. Da trenger du ikke lenger å glemme viktige oppgaver for med Xpad har du forhåpentligvis alt under kontroll.

xpad i ubuntu

Dessverre kan du ikke be Xpad kommer med påminnelser om ting og aktiviteter, men det finnes andre program som kan ta seg av den biten. Men, om det du ønsker er å skrive notater om oppgaver du har slik at du husker de senere, er Xpad helt perfekt!

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

Legg inn en kommentar