Hjelp! Min WordPress side har blitt hacket!

Det er ikke så mange folk som regelmessig besøker netthjelp.eu for å lese artiklene her, så mulig at du ikke fikk det med deg, men denne siden var nylig nede i cirka 48 timer grunnet at noen hacket den.

Når jeg skriver at den ble hacket tenker du kanskje at noen slettet innholdet og satte ut helt annet innhold på forsiden. Men, nei, det var ikke det som skjedde. Måten siden ble hacket på var faktisk ganske annerledes, men dessverre noe jeg ikke møtte på for første gang i dette tilfellet!

Hackerne vil ikke legges merke til

Wordpress hackingMange tror at hackerne alltid vil legges merke til. Men, sannheten er at mange er godt fornøyde om de kan jobbe i skyggen, uten at man egentlig vet om dem. Og det er nettopp det som skjedde her på netthjelp.eu. Jeg aner fred og ingen fare, og så plutsetlig får jeg en email fra de som hoster websiden om at de har måtte stenge den, ettersom den sender ut tusenvis av spam emailer om dagen. Det er jo skikkelig irriterende, og nå er kanskje ikke dette en side jeg taper mye på om den er borte litt, men allikevel vet man jo det, at om en side går offline i lang nok tid vil det påvirke Google ranking og andre ting, så det er ikke noe moro.

Hackeren som ikke vil legge merkes til jobber litt i det mørke, sånn at du selv egentlig ikke vil legge merke til det. De finnes en åpning, og så lager de en dør til seg selv som gjør at de kan legge til koder i dine .php filer, kjøre programmer og sørge for at de alltid har en bakdør åpen. Når du oppdager det hele er det derfor ikke bare å oppdatere WordPress innstallasjonen din, for smarte hackere legger inn litt koder og sørger for at de har åpne bakdører lagt inn i filer som ikke blir oppdatert ved slike oppdateringer. Det er derfor til tider direkte problematisk å ordne opp i problemet.

Ofte vil de som hoster din webside være behjelpelige med å løse problemet, kanskje de kan gjenopprette en gammel backup av siden, en backup laget før hackeren slo til. I noen tilfeller har jeg klart å løse problemene selv ved å bruke FTP, ved å slette gamle WordPress filer, temaer og plugins, for så å laste ned alt 100% helt på nytt. Dette kan løse problemet, men det kan også skape problemer, ved at endringer du har gjort blir mistet i temaer. For meg var dette løsningen i 2 av 3 tilfeller så langt i år.

Flere ganger prøvde jeg å laste ned alle filene til min egen datamaskin for så å kjøre en virusscanning, men dette ga sjelden noe særlig med resultater, så det løste heller ikke problemet.

I dette tilfellet med hacking av netthjelp.eu ble jeg nødt til å be de som hoster websiden om å gjenopprette en gammel versjon av siden (30 dager gammel, noe som ikke var noe problem, ettersom siden ikke har vært oppdatert de siste tretti dagene). Men, siden jeg fikk disse problemene med at WordPress siden min ble hacket (og siden det var den tredje WordPress siden min som har blitt hacket i år), har jeg lest en del mer om temaet, og funnet ut at det er bedre å være føre-var. Så, følg med, for det kommer flere artikler om WordPress hacking og sikkerhet i løpet av ikke så lang tid.

Om du har opplevd lignende, har innspill eller spørsmål, skriv en kommentar! Gleder meg til å høre fra deg.

Tags:
5 Comments

Legg inn en kommentar