google og VPN captcha

Hvorfor ber Google meg taste inn kode når jeg søker?

Har du opplevd at når du bruker helt vanlig Google søk blir du bedt om å taste inn passord, eller et såkalt CAPTCHA? Det betyr at du får en feilmelding og beskjed om at du må verifisere at du er et ekte menneske ved å taste inn ett eller to ord, og om dette går i orden, kan du søke i fred og ro.

Første gangen jeg selv opplevde dette skjønte jeg ikke bæret av hva som foregikk, men jeg skjønte straks hva det var (for min del). Jeg har skrevet flere artikler om bruk av VPN, få norsk IP adresse og lignende, og i den forbindelse hender det titt og ofte at jeg surfer rundt på nettet og har VPN tilkoblingen aktiv. Ettersom en VPN tilbyder har mange IP adresser tilgjengelig er det slik at det til tider er flere som bruker en og samme IP adresse samtidig, og den IP adressen jeg bruker nå, har tidligere blitt brukt av mange andre. Google selv forklarer dette med at hvis de får mange forespørsler fra samme IP adresse samtidig er dette mistenksomhet, og mulig at det derfor er spammere det er snakk om. Og nettopp for å unngå spamming av Google på den måten bruker de en CAPTCHA for å sjekke om du er en ekte person eller ikke.

Så, hvis du har fått opp CAPTCHA fra Google når du søker, så sjekk om du har en VPN som er oppe og går. Har du det er det mulig at nettopp dette kan være grunnen.

google og VPN captcha
Sånn kan feilmeldingen se ut når du søker i Google og bruker VPN

Hva er løsningen på problemet?

Dessverre så langt jeg har sett og opplevd er det ikke noen spesielt god løsning på problemet. Enten kobler du deg fra VPN tilkoblingen og surfer uten, eventuelt kobler du deg til en annen server eller ber VPN programmet gi deg en ny IP adresse. Noen tilbydere lar deg også få en helt egen IP adresse, og i så tilfelle vil kun du bruke den, og da er det ingen fare for at slike problemer oppstår.

Så, ingen supergod løsning på problemet, men du kan jo eventuelt vurdere å søke med noe annet enn Google, for eksempel DuckDuckGo, som ikke lagrer noen informasjon om deg eller lignende.

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

Legg inn en kommentar