Min egen sjokolade

Hjemmelaget konfekt og sjokoladeplater

Har du en drøm om å lage din egen konfekt eller kanskje egne sjokoladeplater? Det er ikke så vanskelig i det hele tatt, og alt du trenger er sjokolade og noen former. Om du har dette er alt lagt til rette for at du kan lage hjemmelaget konfekt og sjokoladeplater.

Jeg er ingen konditor og jeg er ikke noen stor mann på kjøkkenet, men jeg synes det er veldig gøy på kjøkkenet, og først og fremst når det gjelder det med å holde på med søtsaker. En av de morsomste tinga jeg gjør er å lage sjokoladeplater og konfekt, og det er spesielt perfekt som gaver til jul eller i forskjellige andre anledninger. Så, her skal jeg prøve å forklare ganske enkelt og greit hvordan du kan lage din egen konfekt og egne sjokoladeplater.

Før du starter er det to ingredienser du trenger.

 • Sjokolade (det er enklest med mørk sjokolade / kokesjokolade)
 • Former av forskjellige slag

Når det gjelder formene er det i utgangspunktet enklest å jobbe med såkalte polikarbonat former, men disse er ikke så vanlige og man får ikke tak i dem overalt. Jeg har selv kjøpt mine på Ebay eller på Aliexpress, og de fleste koster rundt 150 NOK per stykk og har gratis frakt, noe som betyr at du enkelt kan kjøpe disse hver for seg og få dem importert til Norge uten ekstra kostnader. Søk etter policarbonate chocolate molds på Ebay eller Aliexpress og så finner du mye. Man kan også jobbe med silikonformer, og de har sine fordeler, men for helt perfekte resultater er det ofte enklere med polikarbonat former. Men, hvis du vil starte enkelt og tilfeldigvis har noen silikonformer tilgjengelig kan du jo starte med dem.

Om du ønsker å bestille former fra Norge finnes det mye nyttig hos Pralin.no.

Polikarbonat sjokoladeform
Her er en av mine polikarbonat former for konfekter

Vi starter med å smelte sjokoladen!

Det første skrittet du gjør er å smelte sjokoladen du har. Det er som sagt enklest å jobbe med mørkere sjokolade med kakaoprosent fra alt mellom 40% og opp til 70%. Du kan smelte sjokoladen over vannbad i egen tallerken. Det er viktig at tallerkenen ikke må berøre vannet og det er kun dampen altså som smelter sjokoladen. Jeg har skrevet en egen artikkel om det å smelte sjokolade og hvordan du kan sørge for et fint resultat uten stygge hvite striper og lignende i sjokladen etter at den stivner igjen, så om du ønsker mer informasjon om temperering av sjokoladen anbefaler jeg denne artikkelen.

Smelter sjokolade i mikro
Sjokoladen er kutta opp i litt for store biter og så kjører jeg den inn i mikroen! Ikke bruk glassbolle som på bildet ovenfor da dette kan skape problemer, så bruk heller metallbolle.

Når du så har en flytende masse kommer neste steg, og det er å la sjokoladen kjøle seg ned. Den perfekte temperaturen på sjokoladen er når den er cirka 32 grader, og når den når denne temperaturen kan du begynne å helle sjokoladen over i formene du ønsker å bruke. Det er viktig at du rører rundt i sjokoladen jevnlig mens den nedkjøles!

Jeg bruker et slikt termometer for å måle temperaturen til sjokoladen
Jeg bruker et slikt termometer for å måle temperaturen til sjokoladen

Nå er altså sjokoladen temperert og jeg er klar for å begynne selve jobben! Merk at hvis du ikke tempererer sjokoladen og heller den i formen før den kjøles ned vil den ofte sette seg fast i formen og i tillegg kan sjokoladen bli riktig stygg når den stivner. Bruker du silikonform kan du enkelt få den ut så ikke så stort problem da, men om man heller den i for varm blir den ikke så sprø og gir den knasende lyden når man spiser den.

Det enkleste – sjokoladeplate

Det enkleste du gjør er hvis du har en form for å lage sjokoladeplater. Her ser du et bilde av en av formene som jeg har.

Hjemmelaget sjokoladeplate
En form for å lage sjokoladeplater hjemme!

Da har jeg altså smeltet sjokolade som er kjølet ned til rundt 30-32 grader og formen ovenfor er klar. Det enkleste jeg gjør er da at jeg heller sjokolade i formen ovenfor. Med dette gjort slår jeg den litt i bordet eller bare dulter borti den en god del ganger. Da går luftbobler ut av sjokoladen noe som er viktig for at den skal få perfekt form.

Deretter tar jeg helst en stiv sleiv, slikkepott eller lignende og drar den over toppen av formen. Dette gjør at all overflødig sjokolade blir tatt bort og formen kun er fyllt med akkurat den mengden sjokolade som trengs. Med dette gjort ser alt perfekt ut og jeg kan egentlig putte den i kjøleskapet og si at jeg er ferdig, men da har jeg jo egentlig bare smeltet og gitt sjokoladen ny form. Hvis du vil gjøre litt mer heller du for eksempel rosiner, nøtter, tørka frukt eller lignende på sjokoladen til slutt, og så putter du den i kjøleskapet.

Jeg lager sjokoladeplate med hvit sjokolade og rosiner
Jeg lager sjokoladeplate med hvit sjokolade og rosiner

Etter cirka 30 minutter kan du ta den ut av kjøleskapet og om alt har gått perfekt er det bare å slå formen litt i bordet og så kommer sjokoladen ut. Bruker du silikonformer er det bare å trykke ut hver enkel liten bit.

Har alt gått bra har du nå din første sjokoladeplate klar og du kan pakke den inn i fint silikonpapir og gi den bort i gave, eller så kan du spise den selv og dele med resten av familien!

[stbpro id=»alert» caption=»Viktig om temperering»]Når du kjøler ned sjokoladen bør du ved mørk sjokolade kjøle ned sjokoladen til en temperatur mellom 30-32 grader, mens du ved lys og hvit sjokolade bør kjøle ned til mellom 28-30 grader.[/stbpro]

Litt vanskeligere – Konfekt

Hjemmelaget konfektDet å lage en sjokoladeplate som beskrevet ovenfor er relativt enkelt for alt består av to ledd; det å smelte sjokoladen, samt temperere den. Deretter bare fyller du formen og plasserer på noe fyll. Hvis du vil lage konfekt på den enkleste måten er det ikke noe vanskeligere heller, for da tar du bare å smelter sjokolade, tempererer sjokoladen, heller i formen og når du har kjølet det ned har du sjokolade som ser god ut i ekte konfekt form.

På høyre side ser du et bilde av en slik sjokoladebit som jeg har laget på denne måten. Men, det som ikke synes på dette bildet er jo at jeg faktisk også har plassert noe på innsiden av sjokoladen, og det er det som kan gjøre prosessen litt vanskeligere og litt mer krevende, men desto bedre og noe som gir et sluttresultat man kan være enda mere stolt av. Så, om du er klar for en videre utfordring er det bare å lese videre.

Konfekt med fyll på innsiden

Om du ønsker å lage hjemmelaget konfekt med fyll på innsiden må du gjør det samme som tidligere. Du smelter sjokoladen, sørger for å kjøle den ned til mellom 30 og 32 grader og så fyller du sjokoladen i formene. Men, det er ikke nok i seg selv, for etter å fyllt formen med sjokolade og latt den stå i cirka 60 sekunder skal du gjøre noe som virker helt feil… du må helle sjokoladen ut av formen og tilbake i sjokoladeskåla di. Bruk gjerne en stålsleiv eller lignende til å slå på formen for å få sjokoladen ut og dra en slikkepott over til slutt sånn at selve formen er pen og alt som er igjen er sjokoladen som henger i selve formen. Dette er skallet til din hjemmelagde konfekt!

Helle sjokoladen tilbake
Her heller jeg sjokoladen tilbake i skåla slik at bare skallet blir igjen!
Skraper bort sjokoladerester
Her skraper jeg bort sjokoladerester fra oversiden av formen!
Halvferdige konfekter
Og slik ser de halvferdige konfektene ut når jeg setter dem inn i kjøleskapet!

Dette skallet setter du så i kjøleskapet og lar det bli stivt (det tar alt fra 10-30 minutter). I mellomtiden kan du gjøre klart fyllet. Hva kan du fylle konfekten med? Det enkleste er å putte for eksempel marsipan oppi formen. Da tar du en liten marsipankule og trykker den oppi formen. Her er tips til andre typer fyll du kan bruke:

 • Lag din egen flytende karamell og putt den oppi sjokoladen.
 • Lag kokosmasse som du putter oppi.
 • Lag karamell og putt oppi salte peanøtter.
 • Bruk et friskt bringebær, eller annen tørka frukt.
 • Gele med forskjellige smaker.
 • Salte peanøtter.

Dette er bare noen tanker og ideer, men det er utrolig mye mer du kan gjøre. Men, her kommer noen ting som er veldig viktig å vite for at resultatet skal bli bra!

 • Ikke ta i for mye fyll, for da klarer du ikke å tette igjen sjokoladeskallet etterpå. Det må være plass til flytende sjokolade på toppen for å lukke igjen skallet. Jeg har ofte gjort den feilen at jeg tar i for mye fyll, og da blir sluttresultatet godt, men ikke pent for øye!
 • Pass på at fyllet er tørrt og ikke vått. Er det vått vil vannet/fuktigheten flyte oppover når du fyller på med sjokolade, og du vil høyst sannsynlig ikke klare å tette igjen skallet på en god måte med flytende sjokolade, ettersom den ikke er glad i å møte fuktighet og vann.
 • Pass på at fyllet ikke er varmt, for om det er det vil sjokoladeskallet smelte, og du kan begynne alt på nytt!

Nå har du altså skallet klart og fyllet er oppi. Da trenger du å ha temperert sjokolade klar som du tar på toppen og for å avslutte prosessen drar du slikkepotten eller lignende over hele formen for å dra av overflodssjokolade og for å sørge for at bunnen til konfekten ser helt perfekt ut!

Bonbon med marsipan
Her har jeg fyllt sjokoladeskallet med marsipan og med dette gjort fyller jeg på sjokolade på toppen og så er jeg egentlig ferdig!

Da er det bare å sette konfekten i kjøleskapet og etter cirka 30 minutter er den ferdig og du kan ta den ut og enten trykke ut konfekten av formene ved silikonformer, eller så kan du slå formen i bordet eller lignende ved polikarbonat former og så er du klar og har dine første konfekter ferdige!

Min egen sjokolade
Slik ser det ut, hjemmelaget konfekt i forskjellige former og farger!

Et problem som kan oppstå når du bruker polikarbonat former er at sjokoladen ikke kommer seg ut av formen. Det kan selvfølgelig være fordi sjokoladen ikke var riktig avkjølt. Et triks man kan prøve allikevel om dette oppstår er å putte formen i fryseboksen i 30 minutter. Når sjokoladen kjøles ned krymper den litt, og det kan være at denne frysebehandlingen hjelper deg til å få sjokoladene ut av formen!

Nå er det på tide å prøve det hele selv!

Lag din egen sjokoladeDette er altså noen korte og greie instruksjoner som forteller deg litt om hvordan du kan lage egne konfekter (som også blir kallt bonbon eller praline), eventuelt lage egen sjokoladeplate enkelt og greit hjemme. Om du vil pakke dem inn er det som sagt bare å skaffe seg noe fint papir du kan pakke dem inn i, og så blir dette perfekte gaver som du kan gi bort til noen som fortjener litt kalorier og en hyggelig oppmerksomhet!

Til høyre har jeg brukt noen poser jeg kjøpte igjen på Ebay som er billige og man får en drøss på kjøpet og disse er perfekte for samlinger av mellom 3-10 konfekter! Det finnes også mange andre varianter, så bare å se seg rundt. Det er selvfølgelig raskere å handle fra norske butikker, men prisene er også en god del høyere. Så har du tid til å vente kan det lønne seg å bestille fra utlandet!

Har du spørsmål er det garantert mye jeg ikke kan svare på, men bare skriv, så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan! Har du ellers andre kommentarer eller erfaringer er det også bare å skrive!

 

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

Legg inn en kommentar