dele skjermen

Hvordan dele Ubuntu vinduer som split-screen? To vinduer eller mer ved siden av hverandre?

Jobber du i Ubuntu (eller andre Linux versjoner som er basert på det samme systemet)? Det gjelder da for eksempel Linux Mint og noen andre. Kanskje du vil se på fotball EM eller annen sport på den ene delen av skjermen, mens du vil jobbe på den andre delen av skjermen?

Hvis du ser på temabildet for denne artikkelen kan du se et eksempel der jeg skriver denne artikkelen på venstre side av skjermen, mens jeg på høyre side ser på høydepunktene fra fotballkampen mellom Villareal og Real Madrid som endte opp med et 4-4 resultat der Alexander Sørloth scoret fire mål. Det var jo stas i seg selv, og selvfølgelig vil du se på kampen, samtidig som du jobber eller gjør andre ting.

Men, hvordan kan du enkelt likestille disse to ved siden av hverandre i Ubuntu eller lignende Linux varianter?

Slik plasserer du to vinuder ved siden av hverandre i Ubuntu.

Det er viktig at det må være to forskjellige vinduer det er snakk om (ikke to tabber i en nettleser). Hvis du ønsker å ha to nettlesere åpne ved siden av hverandre må du starte nettleseren to ganger eller eventuelt bruke to forskjellige nettlesere for at det skal fungere.

Du har nå åpnet begge vinduene i full-skjerm. Da er det på tide å finne super-knappen, eller Windows knappen som vi ofte kaller den. Gå til det første vinduet og trykk på Windows knappen + pil mot høyre.

Det vil sende dette vinduet mot høyre. Deretter går du til det andre vinduet du har åpent og trykker på Windows knapp + pil mot venstre.

Du har nå sendt begge vinduere i hver sin retning og du kan nå se på begge vinduene samtidig, side om side!

jeg ser på NRK og skriver artikkel samtidig på netthjelp

Så enkelt er det altså.

Hva om du ønsker å gjemme ett vindu i bakgrunnen når sjefen kommer?

Hva om du ikke ønsker å se på fotball-kampen i split-screen på skjermen, men heller ha kampen gående på en egen arbeidsplass som du ser på, men hvis sjefen kommer kan du med ett tastetrykk gå tilbake til jobben?

Jo, det er ganske enkelt det også. Bare start de programmene to ønsker og som du ikke er redd for at noen skal se i det vanlige vinudet.

Deretter er det på tide å trykke på følgende knapper:

CTRL + ALT + pil høyre

Da vil du bli tatt til workspace 2. Her kan du starte programmer, se på fotball kamp, og nyte livet. Hva gjør du når sjefen kommer? Da trykker du på «CTRL + ALT + pil venstre» og du blir tatt tilbake til den opprinnelige arbeidsplassen der du jobber som en gal for å gjøre sjefen glad.

Jeg anbefaler at du prøver det en del ganger, bare for å sørge for at refleksene glir godt før du virkelig får bruk for dem. Det er også greit å vite at lyden forblir selvom du hopper mellom de forskjellige arbeidsplassene/miljøene/workspacene, så dette bør du også tenke gjennom på forhånd hvordan du vil forklare/løse hvis det kan by på problemer.

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

Legg inn en kommentar