Hvordan installere Windows på VM (virtuell maskin) i Linux?

Ønsker å du eksperimentere i Windows med et testmiljø som du har på en Linux maskin? Det høres kanskje ut som å være litt i bakvendtland ettersom de fleste ønsker å eksperimentere i Linux i et Windows miljø. Men, kanskje du er en Linux entusiast som ønsker å leke litt med Windows på en virtuall maskin, men fortsatt gjøre det mens du bruker Ubuntu, Linux Mint, eller andre Linux varianter? Det er ikke så vanskelig som man skulle tro.

I første omgang trenger du heller ingen Windows lisens, men om du ønsker å jobbe videre med dette i lang tid vil du selvfølgelig trenge det. I så tifelle finnes det muligheter for å kjøpe billige Windows lisenser hos Kinguin (rundt 100 NOK).

Slik installerer du Windows på virtuell maskin raskt og effektivt!

Det første du må gjøre er å installere VirtualBox på din maskin. Denne finner du i applikasjonsbutikkene som kommer med Ubuntu og Linux Mint og andre Linux varianter. Det er bare å installere den.

Det er veldig viktig at du har en maskin som støtter «Virtualization Technology.» Noen gamle hovedkort støtter ikke dette, men mange støtter det, men slår det av som standard i biosen. Hvis du skulle få noen feilmelding om at VT-x ikke er støttet på din maskin underveis er det beste stedet å starte i din bios for å se om det er noe som støttes, men bare er slått av.

Etter at du har installert VirtualBox er du klar til å gå videre. Nå er det på tide å besøke Windows sine nettsider og last ned en .iso fil som inneholder installasjonsfilene som trengs for å installere Windows. Du kan finne dette på https://www.microsoft.com/software-download/windows11. Hvis du ønsker nyere eller gamlere varianter av Windows er det bare å bruke Google til hjelp.

Filen ovenfor er på over 6 GB, så det kan ta litt tid å laste ned filen.

Da er vi klar for å installere Windows på et Linux system som virtuell maskin.

Nå er det bare å åpne VirtualBox og så velger du «NEW» fra menyen. Dette betyr at du starter med å opprette en ny virtuell maskin.

ny virtuell maskin

Når du har valgt dette er det på tide å gi den nye maskinen ett navn. Hvis du kaller den noe slikt som Windows vil programmet automatisk velge «Windows» som installasjonstype. Det er viktig å velge riktig variant av Windows fra menyen som forteller nøyaktig hva slags Windows du ønsker å installere.

jeg installerer Windows som virtuell maskin

Ovenfor ser du en enkel setup for meg. Det er bare å gå videre. Basert på hvilken variant av Windows du installerer vil VirtualBox foreslå en mengde av ram som du lar denne virtuelle maskinen bruke. Jo mer du gir maskinen, jo bedre vil den fungere. Men samtidig vil den også ta energi fra operativsystemet som kjører i bakgrunnen (Linux), så dette bør du også ha i bakhodet.

mengde med minne til Windows som VM

Etter dette er det på tide å opprette den virtuelle maskinen. Ved Windows 11 foreslår VirtualBox at du setter til side 80GB med diskplass. Har du mye å rutte med må du gjerne gi den virtuelle maskinen enda mer plass. Nå går du videre og fortsett med standardinstillingene.

Etter en stund får du et spørsmål om du ønsker å bruke «Dynamically Allocated» eller «Fixed Size.» Hvis du ikke har plassproblemer, velg Fixed Size. Da vil hele diskplassen som du har oppgitt automatisk bli gitt til den virtuelle maskinen. Har du derimot lite diskplass og du er bekymret kan du velge «Dynamically Allocated.» Det betyr at maskinen kun bruker akkurat så mye diskplass som den trenger akkurat der og da. Om du har satt tilside 80 GB, men du bare bruker 40GB, er det all diskplass den vil bruke. Men, etter at du installere nye programmer med størrelse på 5 GB, vil diskplassen benyttet av den virtuelle maskinen utvides til 45 GB.

plass til VM

Etter at dette er gjort må du bestemme hvor din virtuelle maskin med Windows skal lagres på harddisken. Når dette er gjort, er du klar til å gå videre.

installer windows i ubuntu

Da er det bare å velge din nye virtuelle maskin og trykk på start. Du må nå velge en kilde for installasjon av Windows. Trykk på mappe knappen, velg «Add» og finn fila du lastet ned med Windows på. Du velger senere denne filen, trykker på «choose», og nå er det bare å sette i gang med å installere maskinen på samme måten som du ville installert Windows på en helt ny maskin!

jeg installerer windows

Hurra! Nå er det ikke så lenge til Windows er oppe og går som en virtuell maskin på din Linux maskin.


Da er det bare å sette i gang. Jeg prøvde å inkludere mange bilder for å gjøre det enkelt å følge hele denne prosessen. Har du likevel spørsmål er det bare å skrive en kommentar nedenfor.

Legg inn en kommentar