Lær av Becketts og Jegbufe i Budapest!

Det er kanskje et godt spørsmål hva du kan lære av to steder som du aldri har hørt om, i Budapest? Vel, jeg tror vi alle har noe å lære av disse!

Om du er norsk student i Budapest eller har vært det er nok muligheten stor for at du har kjennskap til Becketts, for dette er stampubben for nordmenn i byen til tider, og her har det vært pubquizzer og andre arrangementer, og jeg har også vært med på å spise julegrøt på Becketts etter å ha assistert som prest på julegudstjeneste for norske studenter i Budapest en gang!

Jegbufe er noe som derimot ungarerne kjenner til. Dette har vært et symbol i sentrum av byen og kjent for kaker, kaffe og vafler som du kjøper og spiser stående eller tar de med deg videre. Dette stedet åpnet i 1952 og har vært et symbol blant ungarere siden den gang!

Den ene kakedisken i Jegbufe i Budapest
Den ene kakedisken i Jegbufe i Budapest

Hva har disse stedene felles, og hva kan vi lære av dem?

Jegbufe måtte stenge i august i 2015 av litt forskjellige grunner og ungarerne så på dette som en utrolig trist dag og folk valfartet ditt de siste dagene før det stengte.

Becketts måtte også ut av sine lokaler, grunnene er litt uklare, men for mange ble dette sett på som siste kapittel i det som var stamstedet til norske studenter, og til det stedet som var kjent som den beste irske pubben i Budapest for de som ville ha litt Guinness i den ungarske hovedstaden.

Så, begge stedene mistet altså lokalene sine og ut i fra ryktene var dette ikke noe som de opprinnelig ønsket, men de ble tvunget ut fra lokalene. Hva gjør man så?

Man kan sette seg ned å gråte, eller så kan man skjønne det at en slik ting ikke trenger å ha en negativ effekt, men man kan faktisk komme sterkere ut av det, hvis man bare tar seg sammen og tror at dette ikke er verdens ende!

Det er nettopp det jeg tror har skjedd i begge disse tilfellene i allefall, for bare to måneder etter at Jegbufe måtte stenge, har de flyttet 20 meter lenger bort, og de nye lokalene er fantastisk mye flotte, lysere og kakedisken er mye finere enn den gamle. Kanskje den gamle atmosfjæren og sjæla til stedet er litt borte, men sannsynligheten for at jeg drar innom det nye stedet er mye større, så jeg tror garantert de har klart å snu det negative til noe positivt.

Becketts på sin side pakket bort effektene fra det gamle lokalet og lovet å finne noe nytt. Det har de også gjort, og det nye stedet er faktisk mye bedre plassert enn det gamle, på den populære Franz Liszt plassen i Budapest! Det gjør at den er mye lettere tilgjengelig og man kan igjen se fotballkamper på pubben, drikke alle mulige drikker, få med seg arrangementer og jeg tror også Becketts faktisk kommer til å nyte godt av at de ble tvunget til å se seg om etter nye lokaler!

Hva er det vi lærer av Becketts og Jegbufe?

Om du er tvunget til å flytte, om du mister jobben, om noe skjer som du ser på som en tragedie trenger det ikke nødvendigvis å være det, for om du har øynene åpne og ser deg om etter muligheter, kan det heller fungere som en døråpner. Hadde du forblitt der du var ville du kanskje aldri ha sett døren, men nå er du i en sånn situasjon at du kanskje vil se de nye mulighetene og se den åpne døren. Så ikke putt hodet i fanget og gråt, men løft hodet opp og se etter muligheter, be en bønn til Gud, og hvem vet, kanskje du vil takke Gud en gang i framtida for det som virket å være utrolig negativt i første omgang?

Legg inn en kommentar