Pakken ble stoppet av det lokale postkontoret – Vær forsiktig!

Det er ganske utrolig hvor kreative folk som vil stjele våre penger og informasjon er. Ganske nylig møtte jeg på dette selv da jeg sendte en pakke og senere spurte den jeg sendte pakka til om hun hadde fått den. Vedkommende sa nei, men det eneste hu hadde fått var en email om at en pakke hadde blitt stoppet av det lokale postkontoret. Var det min pakke det var snakk om?

Heldigvis var vedkommende ganske smart og skeptisk, så hu gjorde faktisk ingenting med emailen. Men, jeg trodde kanskje det var en ordentlig email fra posten, så jeg ba hun om å videresende den til meg. Emailen så slik ut.

Hva ser du her? Det kan se ganske ordentlig ut, men heldigvis er emaillesere som Gmail og andre også på vakt og prøver å hjelpe deg. Hva er greia? For det første, så er dette et typisk tilfelle der noen prøver å stjele dine opplysninger eller prøver å få deg til å betale for noe, slik at de får tilgang til dine kortdata.

Hvordan kan du vite at det er fake?

I dette tilfellet ventet vedkommende en pakke, og da kan det være fristende å tro at det er den som er nevnt i emailen. Men, da er det flere ting du bør gjøre. Først og fremst, hvem har sendt emailen? Er det en offisiell tjenesten som Posten? Hvis det er det, kan du også ringe dem for sikkerhets skyld, bare for å sjekke at det faktisk er dem som har sendt den.

Videre bør du se på avsender. I emailen ovenfor er avsender gudrun@howitgeek.com. Det er kanskje ikke en emailadresse som oser av troverdighet, er det vel? Bare basert på avsender adressen kan du vite at dette er tull. Det er også verdt å følge med på folk som bruker smartere emailadresser. Often kunne den sett ut som gudrun@posten.io eller gudrun@possten.no osv. Da synes det ikke så tydelig at det er en fakeadresse.

Videre kan det være lurt å høyreklikke på lenken i emailen og så kopiere den ut i adresse feltet i nettleseren din eller i et vanlig dokument. Høyst sannsynlig vil du se en komplett tulleadresse som ikke har noe med avsender å gjøre. Dette er ett nytt tegn på at det er tull.

Og som sakt, er man 1% usikker er det bedre å bare ringe til den som faktisk prøver å vise seg som avsender for å sjekke om det er sant det som foregår eller ikke!

Phishing er mer og mer vanlig, og de fleste mottar flere slike emailer i året fra noen som påstår at de er Netflix, Apple Store, den lokale banken, eller lignende. Vær på vakt!

Med andre ord… vær på vakt mot falske emailer som forteller deg om pakker som venter på deg som krever en liten betaling og andre lignende ting!

Legg inn en kommentar