Redirect 301 og google ranking

Redirect 301 og Google ranking

Fra tid til annen trenger vi å flytte en enkelt artikkel til en annen adresse, eller en hel webside fra en adresse til en annen. Den mest populære metoden å gjøre dette på er ved å bruke en såkalt «redirect 301». Spørsmålet som derimot mange stiller seg er hvorvidt en slik redirect vil påvirke min Page Rank og Google ranking?

Svaret er at en redirect 301 kan skade både din Page Rank og din plassering i Googles søkeresultateter. Den med mest autoritet på dette temaet er kanskje Matt Cutts og hvis du ser på videoen nedenfor kan du se hva han har å si om dette temaet.

Hva sier egentlig Matt Cutts om redirect 301?

Det Matt sier er enkelt og greit at en lenke til din side gir deg Page Rank X. Hvis du har en lenke på siden som peker til en annen intern side vil Page Rank som videresendes til den siden ha verdien x-y (litt mindre verdi enn den originale verdien). Det vil si at når en lenke peker til din side som har redirect 301 er den originale verdien X, men etter at Google blir videresendt til den nye adressen er verdien x-y (litt mindre). Igjen betyr dette at så langt det er mulig bør mange unngå å bruke videresending, men det finnes selvfølgelig situasjoner der man må videresende, og i så tilfelle er det klart mye bedre å bruke redirect 301 enn ingenting eller bare en vanlig lenke.

Personlige redirect 301 erfaringer

Jeg har brukt redirect 301 mange ganger selv og har vanligvis ikke hatt noen som helst problemer eller utfordringer med det. Men, tidligere i år tok jeg en side og flyttet den på et subdomene til et helt nytt domene. Nedenfor kan du se hva som skjedde med antall besøkende til den gitte siden etter at jeg byttet adresse og bruker redirect 301.

Redirect 301 og google ranking
Her kan du se hva som skjedde med antall besøkende etter en redirect 301

Siden det er snakk om er en nesten helt statisk side som jeg lagde for mange år siden og ikke jobber med til daglig i det hele tatt. Den bare står der og har fått besøkende. Etter at jeg forandret adressen har jeg heller ikke gjort noe som helst SEO arbeid, jobbet med innkommende lenker eller lignende, så det er jo mye min egen feil, men samtidig er det interessant å se hvordan livet var før og etter redirect 301. Men igjen er det viktig å huske at dette er ett tilfelle, mens jeg i de fleste andre tilfeller der jeg har brukt redirect 301 ikke har hatt lignende problemer.

Det var litt om egne erfaringer og hva Matt Cutts har å si. Har du noen erfaringer eller tanker på temaet er det bare å skrive en kommentar!

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

2 kommentarer

  1. En ting er sikkert. Bruker du ikke 301 så mister du all trafikken med det samme.

    1. Det er helt sikkert, så mye bedre med 301 enn ingenting 🙂

Legg inn en kommentar