Vær forsiktig med åpne wifi nettverk

beskytt dine data pa internettJeg har nettopp surfet litt rundt på nettet og jeg har selvfølgelig vært klar over dette i lang tid, men det å bruke åpne wifi nettverk er langt fra trygt. Det er vanlig at vi kobler oss til slike nettverk på kafeer, restauranter og hoteller når vi er ute på tur, men det kan være at du bør tenke deg litt om før du gjør dette neste gang.

Det er nemlig slik at når du kobler deg til et slikt åpent wifi nettverk uten passord åpner du nemlig opp din data eller telefon for omverdenen, og folk med litt innsikt kan enkelt skremme deg litt, eventuelt hente opplysninger eller slette bilder og lignende. Det er skremmende enkelt, og de fleste med litt innsikt i dataverdenen kan etter noen timer med surfing og leiting på internett gjøre slike enkle inngrep selv mot andre.

Advarsel mot bruk av åpne wifi nettverk

Det betyr igjen at man bør være forsiktig med å bruke slike åpne nettverk. Så langt det er mulig bør man unngå det, men det som man kan gjøre for å kunne bruke disse uforstyrret også i fremtiden er å bruke en såkalt VPN tjeneste (les mer om hva en VPN tilkobling er her). En VPN krypterer din forbindelse og gjemmer den for omverdenen, selvom du bruker et åpent nettverk. Det finnes mange slike tjenester tilgjengelig på nettet, og den mest populære av disse er muligens HideMyAss, som ikke bare krypterer din tilkobling, men den gir deg også mulighet til å koble deg til servere i mer enn 50 land rundt i verden, som igjen gjør at du kan surfe på nettet med amerikansk, engelsk, svensk, dansk, tysk, italienisk, spansk og en hel haug med andre IP adresser. Dette er spesielt gøy når det er begivenheter som går på TV kanaler i andre nasjoner som du egentlig ikke kan se på ettersom det er geo-blokka. Men, når du så får lokal IP adresse i den nasjonen åpner det hele seg opp og det er bare å nyte live streamen til den gitte kanalen.

Tilbake til saken – pass på!

Igjen skriver vi bare at det er lurt å passe på når du bruker åpne wifi nettverk. I 99% av tilfellene skjer det selvfølgelig ingenting, men det er utrolig kjipt hvis noen en eller annen gang sletter bilder, får tak i kortnummer, passord eller lignende. Bedre føre var!

Legg inn en kommentar