Kryptovaluta ordbok

Typiske uttrykk og forkortelser i kryptoverden

HODL, FUD, FIAT, FOMO, ATH, Satoshi… hva er dette? Er du interessert i kryptovalutaer? Har du lest noen artikler eller sett en samtale i et forum, men møtt på en forkortelse eller et uttrykk du ikke forstår? Her forsøker jeg å oppsummere de viktigste uttrykkene og forkortelsene i kryptovalutaverden.

 

Det føles ofte flaut når du følger en samtale på Facebook eller leser en artikkel og du ikke skjønner hva det er snakk om. Alle diskuterer heftig, men du sitter bare å lure på hva «altcoin», «fork» og «hodl» er for noe. Det er vanskelig å komme utenom disse uttrykkene, så derfor tenkte jeg å lage en liten liste med de mest populære og hyppigst brukte uttrykkene i kryptoverden. Det er helt sikkert mange utrykk som ikke kommer med på listen i første omgang, men det er bare å bruke kommentarfeltet nedenfor for å komme med andre uttrykk (og forklaringer) for å gjøre denne lista mer komplett.

Kryptovaluta ordbok

Kryptovaluta ordbok

ATH = All Time High
Brukes som regel med henhold til at man ikke bør handle når en valuta er på ATH, altså sitt høyeste!

Altcoin = Alle andre kryptovalutaer som ikke er Bitcoin (Alternative coins)

Bearish (bear market) = Når en krypto går ned i verdi jevnlig over en lenger tid.

Bullish (bull market) = Når en krypto går opp i verdi jevnlig over en lenger tid.

Cold Wallet = Når man oppbevarer sine kryptopenger på papir eller hardware, noe som er borte fra internett.

Dump = Følger gjerne en Pump, og leder til at prisen på en valuta synker meget i løpet av kort tid. Mange selger.

FIAT = En valuta godkjent og skapt av styremakter verden rundt (for eksempel USD, Euro, NOK).

FOMO = Fear of Missing Out
Dette er ett av de mest brukte uttrykkene, og et du selv vil merke på huden. Når markedet beveger seg blir man raskt redd for å gå glipp av enten de lave prisene, eller det å selge på høye priser. Eller når noe stiger enormt så blir man fristet til å handle for ikke å gå glipp av den fantastiske oppgangen. Typisk handler du på toppen av en slik kurve, og deretter kommer en dump og du handlet mye dyrere enn om du hadde ventet noen minutter, timer eller dager.

FUD = Fear, Uncertainty, Doubt
Når artikler, videoer eller kjendiser sier ting som gjør at folk blir redde, som ofte leder til raske bevegelser i markedet.

Hard-Fork = En endring i koden som gjør den ukompatibel med tidligere varianter. Hvis den er planlagt og alle støtter den fortsetter man videre uten endringer (for eksempel ved Ethereum Byzantium i oktober 2017), mens det ved uenigheter fortsetter i to retninger der den ene fortsetter som tidligere, mens den andre blir en helt ny valuta . Dette skjedde med Bitcoin/Bitcoin Cash i august 2017, med Bitcoin/Bitcoin Gold i oktober 2017, og vil skje igjen med Bitcoin/Bitcoin2x i november 2017. Ved sistnevnte tilfeller blir alle som eier Bitcoin før en slik hard-fork bli tildelt samme andel med den nye valutaen etter at endringer har skjedd. Hadde du altså 1 BTC (Bitcoin) før forken den 1 august i 2017, ble du tildelt en Bitcoin Cash (BCH) når forken er over.

HODL = Hold
Ikke bli redd når markedet beveger deg, men hold din valuta og så går det nok bra til slutt!

ICO = Initial Coin Offering
Mange selskaper gir folk mulighet til å gå inn tidlig i deres bedrift ved å handle «billige» tokens/coins under salg. Dette er svært spekulativt og risikabelt, men kan også gi fantastisk vekst hvis du får kjøpt billig og prisen på det du har kjøpt stiger i verdi når den senere blir lagt ut på børser.

MEW = MyEtherWallet
Kanskje den mest populære wallet for å oppbevare Ethereum og andre ERC20 coins.

Moon = To the Moon
Håpet om at investeringen kommer til å gå til månen, som igjen gjør at man kan kjøpe lamborghini om noen få år! Kan også være noe man sier i det en coin er på vei opp, og tanken er at neste stasjon er månen.

PoW = Proof of Work
De fleste kryptovalutaer bruker såkalt Proof of Work, også kjent som mining. Alle transaksjoner blir sendt i såkalte «blocks,» og disse må godkjennes, undersøkes av minerne. Dette skjer ved å løse vanskelige matematiske oppgaver som krever mye maskinkraft (og mye strømm). Jo flere minere, jo bedre, og jo tryggere er det. Som belønning for jobben de gjør får minerne valuta, og kostnader for tranaksjonene som gjøres. Ulempen med denne er at den bruker enormt med strøm.

PoS = Proof of Stake
Her får man «betalt» for å oppbevare en valuta over lenger tid. Man trenger altså ikke å mine, men hvis du lagrer opp en valuta, vil du kunne «tjene» enda mer valuta, enkelt og greit ved å lagre opp.

Private Key = Dette er nøkkelen til din lommebok, til dine eiendeler. Gir du den bort kan folk få tilgang til det som er ditt. Pass godt på den!

Pump = Mye penger blir pumpet inn en valuta som gjør at verdien stiger meget på kort tid. Mange kjøper!

Satoshi = Den minste enheten i Bitcoin. Hver Bitcoin består av 100 millioner Satoshi.

Soft-Fork = En endring i koden til en kryptovaluta som er kompatibel med tidligere varianter. Dette merker ikke vi som brukere vanligvis noe til.

Volatility = Det handler om hvor meget en valuta beveger seg. Når noe er «volatile» er de det motsatte av stabil. For de som driver med dagtrading er det viktig at noe beveger seg mye, altså er volatile.

Whale = Noen med masse penger som kan manipulere markedet.

Har du flere uttrykk eller forkortelser?

Det er bare å bruke kommentarfeltet nedenfor om du har spørsmål, er uenig med mine definisjoner, eller har andre uttrykk du ikke forstår. Ønsker du mer informasjon om hvordan du enkelt kan kjøpe deg Bitcoin, anbefaler jeg at du leser denne artikkelen.

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

Legg inn en kommentar