Ledger Nano S eller Trezor Wallet – Hvem er best?

De to mest kjente lommebøkene som du kan oppbevare kryptovaluta i på markedet i dag er Ledger Nano S og Trezor Wallet. Dette er såkalte hardware wallets som gjør det mye vanskeligere for uvedkommede å stjele dine kryptoverdier. Men, hvem er best? Hvilken kryptolommebok er best for deg? Ledger Nano S eller Trezor?

Jeg eier en Ledger Nano S og en Trezor Wallet. Jeg bruker begge regelmessig, og det er grunnlaget for det jeg kommer til å skrive i denne artikkelen. Prismessig sett ligger Ledger Nano S og Trezor på cirka samme pris, så prisen bør ikke påvirke valget du gjør så meget. Hva er det som kan og bør påvirke valget ditt i så tilfelle?

Slik ser en Ledger Nano S ut
Slik ser en Ledger Nano S ut

Hvor enkelt er det å komme i gang med Ledger Nano S og Trezor?

Jeg kjøpte meg først en Trezor, og da jeg satte den i min pendrive var det første gang jeg noensinne så en slik i bruk. Jeg hadde altså lite forutsetninger for å vite hva som skulle foregå, men jeg ble overrasket over hvor raskt og greit det gikk. Det som var mest kjedelig var å skrive ned min egen private key, men det er jo så viktig at man ikke bør skynde seg i den prosessen. Uansett, etter cirka 10 minutter var min Trezor klar til bruk. Det er enkelt å skifte mellom de forskjellige valutaene som er tilgjengelige i selve Trezor-en (Dash, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin, Litecoin). I tillegg har de støtte for MyEtherWallet der du kan lagre alle ERC20 tokens (alle som hører med til Ethereum nettverket). Du kan enkelt begynne å overføre kryptoene dine fra børser verden rundt til adresser du får på din Trezor, og om ikke lenge har du lagret pengene dine lokalt, og de kan kun røres ved å faktisk ha din Trezor, eller ved å få tak i dine private nøkler som du skrev ned under installeringsprosessen.

Det jeg synes var litt kjipt med Trezor var at det var mange kryptovaluter som jeg likte som den ikke støttet. Derfor kjøpte jeg meg også en Ledger Nano S som hadde støtte for mange flere valutaer. Når jeg fikk denne hadde jeg litt erfaring, men av en eller annen grunn synes jeg det var mer kronglete å jobbe med min Ledger Nano S. Det faktum at jeg måtte laste ned flere applikasjoner til min datamaskin og bytte mellom disse for å utføre de oppgavene jeg ønsket synes jeg var tungvint. Det kjipeste av alt var da jeg oppdager at jeg bare kunne installere 4-5 applikasjoner samtidig. Med andre ord, Ledger Nano S støtter flere kryptovaluter, men du kan ikke installere så mange applikasjoner på den samtidig allikevel. Det er mulig å avinstallere et program (for eksempel for Ripple), deretter installer PivX, gjør det du vil, for deretter å avinstallere PivX, og så reinstallere Ripple, men det føles tungvit, kjipt og litt skummelt når du har penger i Ripple lommeboka.

Slik ser en Trezor ut
Slik ser en Trezor ut

Etter å ha brukt Trezor og Ledger Nano S i en god stund tenker jeg dette

Jeg er glad i begge, og har nå ingen problemer med noen av dem. Jeg bruker min Trezor til å oppbevare visse kryptovaluter og min Ledger Nano S til å oppbevare andre. Jeg foretrekker nok til syvende å sist min Trezor framfor min Ledger Nano S, men samtidig må jeg innrømme at jeg er utrolig glad for at jeg eier en av hver, da det hjelper meg å lagre mine kryptoverdier lokalt! Spørsmålet mitt er derfor egentlig ikke om jeg foretrekker Trezor eller Ledger Nano S, men om jeg heller hadde hatt lyst til å kjøpe meg en til av hver av dem…

Hva tenker du? Har du prøvd noen av disse? Hvem liker du best?

Legg inn en kommentar