vikingane

Fem norske TV-serier som har blitt en suksess i utlandet.

Norge, en liten nordlig nasjon med en rik kultur og vakre landskap, har ikke bare vært et reisemål for turister, men har også satt sitt preg på den globale underholdningsindustrien gjennom noen av sine mest populære TV-serier. Dette er serier som har blitt populære i Norge, men også i stor grad blitt en kjempesuksess utenfor Norges grenser.

I denne artikkelen vil jeg skrive om fem norske TV serier som har blitt sett av langt flere utenfor Norges grenser enn innenfor de norske grensene.

Fem norske TV serier som har opplevd kjempesuksess i utlandet.

1. Skam (Shame)

Ingen liste over populære norske TV-serier kan starte uten å nevne «Skam.» Skapt av Julie Andem, følger serien livene til ungdommer på Hartvig Nissen videregående skole i Oslo. Serien tok verden med storm ved å takle viktige temaer som identitet, kjærlighet, seksualitet og mobbing på en realistisk og følsom måte. «Skam» ble en internasjonal sensasjon, spesielt blant ungdomsgrupper, og ble oversatt til en rekke språk for å imøtekomme et globalt publikum.

Dets unike format, der klippene ble publisert i sanntid gjennom karakterenes fiktive sosiale medieprofiler, skapte en engasjerende opplevelse som fanget oppmerksomheten til seere over hele verden. Skuespillerprestasjonene og den autentiske fremstillingen av ungdomskulturen gjorde «Skam» til en emosjonell berg-og-dal-bane som appellerte til et bredt spekter av seere uavhengig av nasjonalitet.

skam på nrk

Skam ble produsert av NRK og du kan fortsett se alle episodene av Skam på NRK sine nettsider. Bor du i utlandet kan du lese mer om hvordan du ser NRK i utlandet på https://www.norsktviutlandet.no/tv-kanaler/nrk/.

2. Occupied (Okkupert)

«Occupied» er en politisk thriller som tar seerne med inn i en nær fremtid der Russland okkuperer Norge for å sikre tilgangen til oljeressurser. Serien, skapt av forfatterne Jo Nesbø, Erik Skjoldbjærg, og Karianne Lund, utforsker komplekse politiske spørsmål og forholdet mellom nasjoner. Med høy spenning og et fengslende plott, har «Occupied» blitt en suksess internasjonalt.

Den realistiske skildringen av geopolitiske intriger og konsekvensene av okkupasjonen har truffet en nerve i seere som er interessert i politiske dramaer. Serien har blitt rost for sitt tidsriktige tema og evne til å utfordre publikums oppfatninger av geopolitikk.

Denne serien ble først vist på TV2 i Norge, og deretter ble den gjort tilgjengelig på Viasat. Du kan lese mer om hvordan du ser TV2 utenfor Norge på https://www.norsktviutlandet.no/tv-kanaler/se-tv2-sumo-i-utlandet/.

3. Norsemen (Vikingane)

For de som søker en unik kombinasjon av historie og komedie, har «Norsemen» blitt et must-see. Serien, skapt av Jon Iver Helgaker og Jonas Torgersen, tar en humoristisk tilnærming til livet i vikingtiden og har blitt godt mottatt internasjonalt for sitt originale konsept og komiske utførelse.

«Norsemen» skaper en balanse mellom historisk nøyaktighet og absurd komedie, og dette unike aspektet har appellert til seere på tvers av kulturelle grenser. Denne serien har vist at norske produksjoner ikke bare kan være seriøse dramaer, men også lette komedier som kan få folk til å le uansett hvor de er.

Serien har blitt spilt inn på flere forskjellige steder i Norge, blant annet på Karmøy og ved Borrehaugene i Horten. Det er NRK og Viafilm som stod bak produksjonen av serien.

4. Lilyhammer

En annen suksesshistorie som har nådd et globalt publikum, er «Lilyhammer.» Denne krimserien, skapt av Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin, følger den tidligere mafiabossen Frank «The Fixer» Tagliano, spilt av Steven Van Zandt, som flytter til Lillehammer i Norge som en del av et vitnebeskyttelsesprogram.

Serien har blitt hyllet for sin unike kombinasjon av kriminalintriger og fisk-ut-av-vannet-komikk. Steven Van Zandts karismatiske opptreden og den pittoreske norske settingen har gjort «Lilyhammer» til en hit både hjemme og i utlandet. Denne serien viser tydelig at Norge kan være et overraskende, men sjarmerende, sted for en krimhistorie.

lilyhammer på netflix

Lilyhammer er en Netflix produksjon, og det var en helt fantastisk serie som kombinerte internasjonale stjerner med norsk kultur. Om du ikke har sett serien enda er det bare å sette i gang.

5. Beforeigners

«Beforeigners» utforsker en fantastisk idé der mennesker fra fortiden plutselig dukker opp i moderne Oslo. Serien, skapt av Eilif Skodvin og Anne Bjørnstad (skaperne av «Lilyhammer»), tar seerne med på en reise gjennom tid og rom mens den undersøker konsekvensene av denne uforklarlige hendelsen.

Med en unik kombinasjon av sci-fi, drama og komedie har «Beforeigners» fått anerkjennelse for sitt originale konsept og utførelse. Internasjonale seere har blitt trukket inn i seriens fascinerende univers, som utforsker hvordan samfunnet håndterer det uventede møtet med mennesker fra forskjellige tidsaldre.

Dette er en HBO serie og den har vunnet flere priser i Norge, og den har også blitt populær i utlandet.

Oppsummering

Norske TV-serier har klart å etablere seg som verdensklasse underholdning, og suksessen til serier som «Skam,» «Occupied,» «Norsemen,» «Lilyhammer,» og «Beforeigners» illustrerer den kreative dybden og mangfoldet i norsk fjernsynsproduksjon. Gjennom sin evne til å berøre universelle temaer, fra ungdomsutfordringer til geopolitiske spenninger og tidslige forskyvninger, har disse seriene skapt en global appell.

Med stadig voksende internasjonal interesse for norske TV-produksjoner, ser fremtiden lys ut for fortsettelsen av norsk kreativitet og fortellerevne på det globale underholdningslandskapet. Norsk TV har vist at det ikke er begrenset til grensene av landet, men heller er i stand til å krysse kulturelle barrierer og skape en varig innvirkning på seere over hele verden.

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

Legg inn en kommentar