Hjelp! Etter å ha installert Windows forsvant muligheten til å velge operativsystem når jeg starter datamaskinen!

Ubuntu startupHva er problemet? La oss si at du har Ubuntu installert på din datamaskin eller laptop, men så har du nettopp fått en Windows lisens i tillegg. Du installerer da Windows, men til din fortvilelse legger du raskt merke til et problem når Windows er installert. Grub som den heter, verktøyet for å velge operativsystem når du starter datamaskinen, er blitt borte, og selvom du ikke har avinstallert Ubuntu har du nå ingen mulighet til å starte det. Windows har tatt over kontrollen. Hva kan du gjøre?

Jeg hadde nettopp dette problemet, men heldigvis er det ganske raskt og greit å ordne, så fremt du har en ledig Pen Drive stick eller DVD. Det du trenger å gjøre er nemlig å laste ned Ubuntu Desktop / Live CD. Det kan gjøres herfra. Dette er en ISO fil som du laster ned og deretter brenner du den som en .iso fil til en CD eller til en Pen Drive. Det er viktig at man ikke bare kopierer fila, for .iso filer krever at du brenner de slik at de automatisk starter når du restarter din datamaskin. Når dette er gjort kan du starte maskina på nytt, og forhåpentligvis er din bios satt opp til å starte automatisk fra USB eller CD, og da vil denne starte automatisk.

Du kjører da Ubuntu og velger å ikke installere, men bare å prøve Ubuntu. Trygt inne i Ubuntu trykker du enten Control Alt T, eller så åpner du Terminal. Når dette er gjort kan du først kopiere inn følgende i terminalvinduet.

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair && sudo apt-get update

Deretter kopierer du inn følgende tekst

sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair

Når dette er gjort starter det som kalles boot repair programmet og du ber den om å reparere det hele. Dette tar litt tid, men når det er ferdig kan du starte maskina på nytt og om du er like heldig som meg virker nå alt helt perfekt og du kan velge mellom Ubuntu og Windows hver gang du starter din datamaskin!

Tags:,

Legg inn en kommentar