hvordan påvirkes bitcoin av usa

Hvordan påvirker rentene i USA prisen på Bitcoin?

Hvis du følger med på prisene på Bitcoin og andre kryptovalutaer er det lett å tenke at dette er en helt egen verden som ikke blir påvirket av noe annet. Det er derimot ikke korrekt, og derfor kan det være nyttig å vite om hvordan det er en korrelasjon mellom rentenivået i USA og andre statusrapporter, og hvordan disse påvirker prisen på Bitcoin.

Bitcoin er det mange refererer til som «high-risk-asset.» Prisen har gått fra under $1 til mer enn $70,000 på omlag 15 år, og det har vært mye turbulens og opp-og-ned underveis. Basert på dette er det mange som tenker at Bitcoin lever sitt eget liv, og selvom Bitcoin ofte ikke bryr seg veldig mye om hva som skjer rundt ellers i verden, er prisen allikevel påvirket av det som forgår, spesielt ting som påvirker økonomien i USA.

Hvordan påvirker USAs økonomi Bitcoin prisen?

Da Bitcoin Spot ETF ble godkjent i USA i starten av 2024 skapte dette umiddelbar påvirkning på Bitcoin prisen. Først en liten opptur, så en nedtur, før den sakte men sikkert gikk oppover. Da Bitcoin Spot ETF ble godkjent var Bitcoin prisen rundt $44,000. Hvordan påvirker dette hele verden?

bitcoin prisutvikling
På bildet på toppen av artikkelen kan du se Bitcoin sine opp og nedturer siden starten på januar i 2024.

Det er flere grunner, blant annet det at det nå finnes en enkel måte for firmaer, institusjoner, og investeringssjefer til å inkludere Bitcoin på sine lister. Det gjør at massevis av penger nå på en mye enklere måte kan brukes til å kjøpe Bitcoin, og om ikke lenge, også til å kjøpe Ethereum (som også fikk sin Spot ETF godkjent nylig). Samtidig betyr det at USA legaliserer Bitcoin på en mye sterkere måte, og når nå Bitcoin blir en del av den daglige investeringer til massevis av institusjoner og fond i USA, betyr det at den blir mye vanskeligere å stoppe i framtiden, ettersom så mange har investert i kryptovalutaen.

Men hva med rentenivået i USA?

USA er hele verdens reserve-valuta. Veldig mye av olje blir solgt med Dollar som valuta. Det vil si at våre liv er påvirket av dollaren, uansett hva som skjer. Bitcoin forbindes med risiko, Dollaren er trygg, det er i allefall slik de fleste folk tenker. Jeg må ærlig innrømme at jeg tenker motsatt med tanke på hvordan Bitcoin har økt i verdi, mens Dollaren mister verdi, men allikevel er det motsatte måten vanlige folk tenker på.

Så, hva skjer når renta på Dollaren er høy? Jo, folk tenker at hvis jeg får 4% eller 5% rente på Dollar, er jo det bra. Hvorfor risikere masse på Bitcoin, når jeg får så mye igjen for mine Dollar?

Når renta går ned tenker folk at det er kjipt og de vil ha mer igjen for sine investeringer, som igjen fører til at de blir fristet til å innvestere i mer risikable ting, som Bitcoin. En annen måte det hele påvirkes på er at når renta er lav er det billigere å ta opp lån, noe som gjør at folk plutsetlig gjør risikable ting som å ta opp lån for å kjøpe Bitcoin, hus, biler, og annen moro. Det er derfor lav rente øker kjøpekraften til mennesker, ettersom de bruker penger de egentlig ikke har, men låner.

Når det er høy rente kan ikke folk lenger ta opp lån, og de som har penger føler seg mer fristet til å plassere dem i banken for å få god rente, enn å bruke dem på alt mulig. Og når folk bruker mindre penger går inflasjonen ned (i teorien), og da kan man igjen sette ned rentene.

Og på den måten vil rentenivået i USA og andre rapporter som påvirker økonomien påvirke prisen på Bitcoin. Selvfølgelig er Bitcoin en internasjonal valuta, men det er veldig tydelig at mange signaler kommer ut fra USA og påvirker prisen positivt og negativt.

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

Legg inn en kommentar