En introduksjon til kryptobørser der du kjøper og selger kryptovaluta

Lurer du på hvordan du kan kjøpe og selge kryptovaluta på forskjellige kryptobørser? Er Bittrex, Binance, Kraken, Kucoin, HitBTC eller kanskje Bitfinex den beste børsen? En introduksjon til kryptobørser!

Året 2017 ble avsluttet på en slik måte at svært mange kryptobørser stengte sine børser for nye kunder ettersom pågangen rett og slett ble for stor. Det var i den samme perioden at Coinbase, en portal som hjelper folk å få tak i sine første Bitcoin, tok imot over 100,000 nye kunder om dagen. Det er altså svært populært med kryptovaluta, og mange er i ferd med å registrere seg på en kryptobørs for første gang. Hvilken bør man velge? Hva er viktig å vite? Hvordan driver man med kjøp og salg på slike børser?

Først og fremst… ALDRI invester penger du ikke kan klare deg uten. Kryptomarkedet er ustabilt til de grader, og selvom man ofte hører om folk som har mangedoblet sin investering på kort tid, kan det også gå den totalt motsatte veien. Folk som kjøpte Bitcoin for 19,000 Dollar i midten på desember kan nå se at verdien har sunket med 9000 Dollar på en måned. Det er ikke en god følelse å sitte med hvis det er penger du egentlig skulle hatt til noe annet.

Men, om du nå har bestemt deg for å investere i kryptovaluta… hvordan gjør du det?

Det første du må få deg er kryptovaluta. Det er ganske logisk, men sannheten er at det er viktigere enn du tror. De aller fleste kryptobørser (exchanger) lar deg nemlig kjøpe forskjellige kryptovalutaer for Bitcoin, noe som betyr at du må ha Bitcoin for å kunne kjøpe. De fleste børser har også USD markeder, men for å få penger til disse børsene, må du først få kjøpt deg en form for kryptovaluta som du kan bruke på selve børsen for faktisk handel.

Av den grunn anbefaler jeg at du leser min artikkel om hvordan du kjøper dine første Bitcoin, Litecoin, Ethereum og Bitcoin Cash enkelt og greit, og når du har vært gjennom den (eller vet alt som står der fra før av), leser du videre i denne artikkelen.

Noen av de viktigste kryptobørsene som du kan/bør bruke

Bitfinex – den ledende Bitcoin børsen

Bitfinex er børsen som regnes for å være den ledende Bitcoin børsen. Den har fint utseende og er enkel og bruke, men dessverre er det begrenset med kryptovalutaer du kan kjøpe og selge her. Mange av mine personlige favoritter er ikke på Bitfinex, noe som gjør at jeg ikke bruker den så mye nå til dags. Men, om dine favoritter er på Bitfinex, er det en børs jeg ellers like godt. Den har litt ruskete rykte i kryptoverden, men selv har jeg ikke hatt noen problemer med Bitfinex.

Oppdatering: Bitfinex lar deg nå sette inn Euro eller USD direkte fra din bankkonto, noe som gjør at du enklere kan komme i gang med trading på Bitfinex uten å måtte innom andre børser først.

Jeg liker Bitfinex sitt design, men savner mange kryptovalutaer på denne børsen.
Jeg liker Bitfinex sitt design, men savner mange kryptovalutaer på denne børsen.

Kraken – et godt startpunkt

Kraken er absolutt ikke en favoritt børs, men jeg bruker den allikevel. Den har hatt mye tekniske problemer og mange har blitt vant til å se feilmeldinger på grunn av at siden er overbelastet. De har visstnok oppgradert sine servere nå, noe som gjør at 2018 bør bli et bedre år for Kraken brukere enn det 2017 var. Grunnen til at Kraken er et godt startpunk er den at hit kan du overføre penger fra din egen bankkonto og kjøpe kryptovaluta direkte for pengene. Du trenger altså ikke et mellomledd til å gjøre den jobben, men de lar deg overføre faktiske penger som du siden kan handle Bitcoin, Ethereum, Litecoin, EOS, Iconomi, Ripple og mye annet festlig for.

Oppdatering: Du kan også trade på trade.kraken.com, en side som ligner mer på andre børser og som er enklere å bruke for tradere til daglig bruk.

Kryptohandel på Kraken
Kryptohandel på Kraken

Binance – stort utvalg

Binance er en børs som absolutt kan regnes for å være blant de store. Det er en av mine favorittbørser, blant annet på grunn av at de har stort utvalg. En annen ting jeg setter pris på er muligheten til å lage lister over favoritter, noe som gjør at jeg enkelt kan ha en oversikt over de kryptoene jeg er interessert i, og på den måte følge positive og negative trender. De har et vanlig børsvindu som er mer enn nok for de fleste, og så har de også et avansert børsvindu for de som vil ha allverdens av verktøy og muligheter mens de trader.

Hos Binance kan du ikke sette inn penger fra bankkonto direkte, så derfor bruker jeg som regel å sende penger til Kraken, kjøpte for eksempel Bitcoin der, for så å sende den til Binance og holde på med kjøp og salg der.

Oppdatering: Det er fortsatt ikke mulig, men Binance har nevnt at de håper å kunne godta bankoverføringer i nær framtid, noe som gjør dette et perfekt utgangspunkt for å komme inn i kryptomarkedet.

Kryptohandel på Binance
Kryptohandel på Binance

Bittrex – en svært viktig børs

Til daglig er det to børser jeg jevnlig bruker og besøker, og det er Binance og Bittrex. Dette er to store børser som har stort utvalg i kryptovalutaer, og sammen utfyller de hverandre svært godt. Jeg savner veldig en mulighet til å lage meg en liste over favoritter på Bittrex, noe som gjør at man alltid må søke seg fram for å finne de kryptovalutaene man er interessert i. Kjøp og salg av krypto er enkelt på Bittrex, men du kan ikke overføre penger direkte til Bittrex, noe som igjen betyr at du må innom for eksempel Coinbase eller Kraken for å kunne kjøpe kryptovaluta som du siden ovefører til Bittrex for å gjøre handel der.

Driv med Ripple handel på Bittrex
Ripple handel på Bittrex

HitBTC – børsen jeg egentlig ikke liker

HitBTC er navnet på en kryptobørs som jeg egentlig ikke liker, men som jeg allikevel bruker relativt ofte. Det store problemet med HitBTC er at de har noen enorme avgifter for å sette inn penger der, samt for å ta ut. Du kan ikke sette inn penger fra bankkonto direkte til HitBTC, så du må igjen gjennom for eksempel Kraken og Coinbase. Når du så sender penger til HitBTC tar de ganske kraftige avgifter av pengene du sender deres vei, og når du er fornøyd og vil sende kryptovaluta du har handlet på HitBTC til din private lommebok må du igjen betale ganske drøye gebyrer.

Grunnen til at jeg allikevel bruker HitBTC en del er at det er mange kryptovalutaer som ikke finnes noen særlig andre steder som er tilgjengelige på HitBTC. Det blir som om din favorittketchup kun er å få tak i på den lokale butikken, som du egentlig ikke liker, må du allikevel gå dit for å få tak i den. Det beskriver mitt forhold til HitBTC godt.

HitBTC webside
Her driver jeg med kjøp og salg av Bitcoin Cash hos HitBTC

Bibox – En ny og spennende børs

Bibox er en relativt ny og spennende børs, og grunnen til at jeg bruker den er for å kjøpe meg kryptovaluta som jeg ikke får tak i andre steder. Jeg registrerte meg her første gang for å kjøpe CPChain, og siden det har jeg også brukt den til å kjøpe en god del andre kryptovalutaer som er spennende og kan ha mye å by på i framtiden. Jeg liker utseende godt og den er enkelt å bruke.

Jeg liker utseende til Bibox veldig godt!
Jeg liker utseende til Bibox veldig godt!

Andre børser – Kucoin, EtherDelta, Poloniex

Det finnes mange andre børser og de har alle sine fordeler og ulemper. Personlig er det Binance og Bittrex jeg bruker mest, men om design hadde vært spørsmålet, så er det muligens Bitfinex jeg liker best. KuCoin kan være spennende for deg som vil få tak i en del coins svært tidlig, spesielt kryptovalutaer fra NEO kjeden blir ofte sluppet først på Kucoin. EtherDelta er det store for deg som vil få tak i ERC20 kryptoer tidlig (Ethereum kjeden). Poloniex har en salig blanding av alt mulig.

Men, hva med eToro? Sannheten er at man hos eToro ikke driver med kjøp og salg av faktisk kryptovaluta, her driver man bare kjøp og salg av verdier, så jeg regner ikke det for å være en skikkelig kryptobørs. Du kan forøvrig lese mer om eToro her.

Tips til deg som skal kjøpe og selge kryptovalutaer på de forskjellige kryptobørsene

Jeg må igjen presisere at du ikke må bruke penger som du ikke klarer deg uten. Men, det har du vel hørt mange ganger, så skal ikke reptere det mer. Her er noen andre tips som kan være nyttige!

  • De fleste børser krever at du går gjennom en KYC rutine (know your customer). Du kan hos noen drive kjøp og salg uten å verifisere deg med ID, men det er begrenset. For ubegrenset handel må du garantert gjennom denne prosessen. Den kan ta alt fra noen minutter til mange dager.
  • De fleste børser tar små gebyrer hver gang du kjøper eller selger noe. De tar nesten alltid høyere avgifter om du handler til markedspris, så det lønner seg alltid å handle med såkalte «limits.» En limit handler om at du setter en pris der du ønsker at din ordre skal gå igjennom, i motsetning til markedspris der du kjøper det for den aktuelle prisen som er akkurat nå.
  • Ikke kjøp kryptovaluta på FOMO. Det ordet er en forkortelse for «fear of missing out» og det er noe du kommer til å bli kjent med svært raskt i kryptoverden. Du vil ofte se noe du er interessert i gå kraftig opp, og du sitter da med følelsen av at om du ikke kjøper nå, vil du aldri få en så fantastisk mulighet igjen. I noen få tilfeller er det sant, men vanligvis er det ikke det. Det er bedre å ta seg litt tid, sett inn en realistisk limit-bestilling og forhåpentligvis vil ordren gå gjennom i løpet av noen timer eller dager.
  • Ikke kombiner alkohol, stress og trøtthet med kryptohandel. Det er utrolig lett å gjøre dumme ting og svært lite gjennoomtenkte ting når man er full, stressa eller veldig trøtt!

Har du noen tanker du vil dele?

Jeg har prøvd å skrive ned så mange gode tips som mulig i denne artikkelen, men det er helt sikkert drøssevis av gode tips som har uteblitt. Skriv gjerne en kommentar nedenfor for å dele dine tanker og erfaringer. Har du spørsmål er det bare å fyre løs med slike også.

Glem ikke å lese de andre artiklene her på netthjelp.eu som handler om kryptovaluta (og andre temaer)!

Legg inn en kommentar