bitcoin utvinning 2017

Er kryptovaluta utvinning / gruvedrift / mining lønnsomt i 2018?

bitcoin utvinning 2017Jeg er utrolig impulsiv og det var i juli i år at jeg plutsetlig fikk interesse for kryptovalutaer og da også det med mining/gruvedrift/utvinning. To måneder senere har jeg lært mye og her er noe av lærdommen!

Det er sannelig godt at Gud har skapt oss alle forskjellige, for om alle hadde vært som meg, ville alt gått under. Om alle hadde vært som deg, ville nok verden gått under på en annen måte. Jeg er av den utrolig impulsive typen og om det er noe jeg vil ha gjort, så blir det gjort, gjerne veldig fort, og ofte uten å tenke seg helt om. Det finnes selvfølgelig typer som aldri får startet på noe, men det er noe jeg har problemer med å kjenne meg igjen i. Leser du videre kan du bli bedre kjent med hvordan jeg startet med det hele, noen fallgroper samt informasjon om hva man faktisk tjener/taper på å drive med utvinning i hjemmet.

Slik startet jeg med kryptovaluta gruvedrift

Jeg leste litt om dette for noen år siden, men da gikk det inn det ene øret og ut på andre siden, og dermed hadde det ingen påvirkning da. Men, da jeg tok opp tråden i juli i år ble jeg helt gira på ideen. Jeg leste på en norsk side om Ethereum (en av de viktigste kryptovalutaene) at utvinning ikke lenger er lønnsomt, men så leste jeg på andre sider at det var en del å tjene på dette. Når jeg først får en ide i hodet er den vanskelig å få ut, så jeg satte i gang for å bygge min egen minerigg der jeg kunne utvinne kryptovaluta. Jeg var helt grønn i starten og et skapte noen utfordringer.

Noen feil og utfordringer jeg hadde i forbindelse med kryptovaluta utvinning

  • Det å sette sammen sin egen maskin med hovedkort, prosessor, harddisk, strømadapter og lignende var faktisk en utfordring i seg selv…
  • Når du driver med utvinning er det videokortene som gjør jobben. Du trenger så sterke og så mange slike som mulig. Men, grunnet kjempeetterspørsel på grunn av mining er de gått enormt opp i pris. De fleste anbefaler AMD kort, men av en eller annen grunn kjøpte jeg to billige Nvidia kort i starten og det skapte problemer.
  • Jeg kjøpte to Nvidia GTX 1050Ti (eller noe sånn) og da jeg prøve å utvinne Ethereum hadde de en hashrate på 12 MHs per stykk, totalt 24 MHs. Det var forferdelig tregt og det ville ta år og dag å utvinne noe som helst.
  • Jeg utvidet senere og fikk tak i to AMD RX 470 kort fra Sapphire (disse anbefales for utvinning grunnet lav strømbruk og bedre hastigheter). Problemet var at dataen ikke ville godta kombinasjonen av Nvidia og AMD grafikkkort. Jeg leverte da tilbake Nvidia kortene og fikk tak i noen flere AMD RX 470 kort.
  • Da jeg startet hadde jeg ikke helt forestilt meg hva jeg ville så jeg kjøpte power-supply til maskina på 750 Watt. Det var fint for de to Nvidia kortene, men når jeg hadde 4 RX 470 grafikkkort og senere ett til ble dette ikke bra nok og jeg måtte bytte det til et annet som var bedre og var på 1200 Watt.
  • Det er også lurt å kjøpe strømforsyning som er modulær (de fleste man kjøper i Norge er det), det vil si at du setter inn ledninger selv (i stedet for en sånn der ledningene kommer ut av strømforsyningen umiddelbart og du ikke kan endre på disse).

Så mye koster det å ha en minerigg stående i huset

Jeg har nå en rigg på fem RX 470 kort som står klar til å brukes. Det kommer litt ann på hva du vil utvinne hva du kan forvente av en slik rigg, men det som du kan slå fast umiddelbart er at du blir ikke styrtrik over natta! En slik rigg trekker mye strøm og hos meg bruker den mellom 700 og 800 Watt. Med ungarske strømutgifter betyr det en utgift for meg på rundt 23 NOK om dagen. Hvis du ganger opp det med 30 har jeg en ekstra strømregning på rundt 700 NOK i måneden. Det er faktisk en del… Men, hvor mye tjener du da på å drive med utvinning?

En ting du ikke bør glemme er det at fem grafikk-kort som går dag og natt gir ut en hel masse varme. Derfor er jeg overbevist om at rommet utrustet med utvinningsriggen ikke behøver noen annen varmeovn eller lignende, så en del av strømmutgiften vil du sannsynlig spare inn på spart varmekostnad i de kaldere månedene i året (som er stort sett alle måneder hvis man bor i Norge).

min minerigg for utvinning av kryptovaluta
Slik ser min minerigg ut som jeg bruker for å utvinne Ethereum og Ethereum Classic (og andre kryptovalutaer) – selvfølgelig hjemmelaget (takk storebror for hjelpen)

Så mye tjener jeg på å drive med utvinning!

Hvor mye man faktisk tjener vil variere litt fra dag til dag, det kommer ann på Dollar kurser, verdien på kryptovalutaen din og også hvordan du driver med utvinning. De fleste gjør det ved å bli med i et såkalt «pool» der man driver utvinning sammen med andre og deretter deler utbytte med de andre. Dette er enklest og det som er klart mest forutsigbart. De mest lønnsomme kryptovalutaene å utvinne for øyeblikket er Monero, Ethereum, Ethereum Classic og noen få til (hvis man driver i det små som jeg).

Da jeg opprinnelig skrev denne artikkelen i september var fortjenesten ved å drive mining helt annerledes enn det den var i januar 2018, noe som igjen har endret seg mye siden det. Mining er derfor svært usikkert. Det er forskjell også i fortjeneste litt avhengig av hva slags kryptovaluta man miner. Nedenfor finner du noen eksempel:

Noen eksempler på fortjeneste:

Utvinning av Ethereum og Ethereum Classic

Ethereum er den valutaen som det kanskje er mest populære å mine. Den er praktisk å eie ettersom Ethereum er en inngangsport inn i mange andre kryptovalutaer og ICO-er, samtidig som den også har høy verdi i seg selv. Hvordan er fortjeneste ved utvinning av Ethereum og Ethereum Classic?

September 2017: daglig fortjeneste cirka 4 Dollar
Januar 2018: daglig fortjeneste cirka 8 Dollar.
Mars 2018: akkurat 0 (altså ingen fortjeneste, kun nok til å betale strømmen)

Utvinning av Monero

Jeg har også drevet med utvinning av Monero med denne riggen. Overskuddet per dag ser cirka likt ut som med Ethereum eller Ethereum Classic, så en god løsning. Spørsmålet er vel egentlig hvilken krypto du ser størst vekstpotensiale i.

Utvinning av Zencash

Jeg har også brukt min GPU miningrigg til å mine ZenCash. Det er en kryptovaluta jeg har stor tro på, men fortjenesten har generellt sett vært litt lavere enn ved utvinning av Ethereum eller Ethereum Classic. Men, med priser ala mars 2018 går jeg faktisk i minus ved å mine ZenCash, så ikke akkurat fantastisk.

Mining av ETP

I 2018 har jeg brukt mineriggen min til å mine ETP (Metaverse). Det er en kryptovaluta jeg har minet bare for moro, men slutter nok snart ettersom jeg miner cirka 3 ETP om dagen, som tilsvarer cirka 3 Dollar, som igjen er akkurat nok til strømregninga (i mars 2018). Selvfølgelig kan denne fort tredobles i pris (og da blir det jo bra), men hvis prisene går lenger nedover blir det enda værre.

Hva er poenget med utvinning da?

Hvis du ser på eksemplene ovenfor blir du kanskje skremt bort i fra det å drive med mining/utvinning. Det skjønner jeg godt, og hvis du legger til i regnestykket det at du bruker mellom 10,000-15,000 NOK på å kjøpe utstyret som trengs for å gjøre jobben i tillegg tar det svært lang tid før regnestykket går i null… eller gjør det det?

I utgangspunktet tar det utrolig lang tid før regnestykket går i null. Av den grunn må jeg ærlig talt innrømme at du har større sannsynlighet for å gjøre suksess hvis du investerer de 15,000-20,000 kronene direkte i kryptovaluta i stedet for å ha en lokal liten gruvedrift i huset. Men, det er jo sånn at det alltid smaker bedre med brød man har jobbet for på egen hånd, så det er noe gøy med det å ha grafikk-kort som jobber dag og natt for at man skal få seg kryptovaluta. Og hvis det man da driver med utvinning av plutsetlig opplever eksplosiv vekst og la oss si tidobler verdien (alt kan skje i kryptovaluta verden) så er det plutsetlig en helt annen fortjeneste man snakker om. Men, den fortjenesten vil man oppleve akkurat på samme måte om man bare har investert i kryptovaluta, uten å drive med utvinning på egenhånd.

Siste visdom om utvinning av kryptovaluta

Noen sier at kryptovaluta er framtiden og at det vil fortsette å vokse i verdi. Andre sier det er en boble som vil sprenge. Det er umulig å si, og derfor er det uansett slik at man aldri må investere penger i dette som man ikke har råd til å tape. La oss si at kryptovalutaen du har utvinnet plutsetlig går åt skogen, så er alt du sitter igjen med høye strømregninger du alt har betalt og ingen fortjeneste i det hele tatt… Vær forberedt på alt, men det er selvfølgelig lov å håpe på det beste.

Har du noen spørsmål, tanker, erfaringer eller noe annet du ønsker å dele i denne forbindelse? Jeg tar gjerne imot både spørsmål, kommentarer, uenigheter og lignende i kommentarfeltet nedenfor.

 

Om forfatter

Sigbjorn

En nordmann som flyttet fra Norge tidlig og har bodd på flere punkter i verden siden den gang. Er veldig glad i sport (fotball), kryptovaluta, gode bøker, og masse annet!

Legg inn en kommentar