Kan affiliate lenker skade min Google ranking?

Som bloggere er vi veldig opptatte av å ha god ranking, for god ranking betyr flere besøkende. Det værste som kan skje en blogg er å bli straffet av Google, så derfor gjør vi alt vi kan for å unngå dette. I den prosessen er det et viktig spørsmål om affiliate lenker vil skade vår blogg, eller ikke?

affilliate lenkerNoen bloggere gjør det kun for moro og fest, og skriver og koser seg med dataen, og så går de på jobb å tjener penger etterpå. Andre derimot bruker bloggen som et sted der de får en liten bi-inntekt, eller kanskje som hovedinntekt. I sistnevnte tilfeller det viktig å passe på slik at den inntekten forblir der, og ikke lider på grunn av problemer med Google.

En veldig vanlig måte å tjene penger på som blogger er ved å henvise til produkter og få en viss prosent av salgsprisen siden. Men, kan slike henvisningslenker skade din ranking?

Kan utgående affiliate lenker skade min blogg?

Den store autoriteten på temaet om SEO er Matt Cutts hos Google. Da han fikk spørsmål om hvorvidt affiliate lenker kan skade blogger eller ikke for en stund tilbake svarte han følgende.

„We handle the vast majority of affiliate stuff correctly because if it is a large enough affiliate network we know about it and we handle it on our side. Even though we handle I believe the vast majority of affiliate links appropriately if you are at all worried about it, I would go ahead and just add the nofollow because you might be earning money from that. „

Kort sagt sier han at Google kjenner til de fleste affiliate programmer, vet hva det er og hvordan de fungerer, og dermed vil ikke disse skade din Google ranking. Men, samtidig parrerer han og sier at hvis du vil være på den sikre siden kan du legge til rel=»nofollow» i lenken, og så er du sikret. Forøvrig et veldig typisk Matt Cutts svar… ja takk, begge deler!

Det å gjør en lenke til nofollow betyr at hvis den vanlige lenken ser slik ut: <a href=»http://www.netthjelp.eu/«> legger du til følgende kode, rel=»nofollow» og du har laget en såkalt nofollow lenke, som Google ikke følger, og som betyr at en slik utgående link garantert ikke vil ha negativ effekt på din egen side. Sluttresultatet ser da slik ut: <a href=»http://www.netthjelp.eu/» rel=»nofollow»>

Vi kunne endt artikkelen her, men tar å deler noen flere tanker om temaet først.

Noen flere tanker om SEO og affiliate lenker

google og affiliate lenkerJeg skrev for en god stund siden at alt ikke handler om penger når det gjelder blogging. Det vil si at hvis jeg anbefaler at produkt i bloggen, gjør jeg det fordi jeg mener at det faktisk er verdt å anbefale. Videre betyr dette at hvis jeg skriver om noe som er bra og verdt å prøve, hvorfor kan jeg ikke gjør dette med noe så naturlig som en dofollow lenke? Det er jo reinspikka Google logikk som tilsier at å henvise til noe som er bra bør belønnes. En artikkel som henviser til en side med god autoritet og god Page Rank, gjør at selve artikkelen lenkene finnes i sannsynligvis også er en god artikkel. På en måte gjør en god utgående lenke den faktiske artikkelen bedre.

Samtidig finnes det noen som oppretter affiliate programmer rett og slett for å få inngående lenker. De bryr seg ikke så mye om produktet, men de bryr seg om lenkene. Slike programmer bør man være mer forsiktig med. Hvis det ikke er verdt å anbefale å henvise til, ikke gjør det.

Konklusjonen er jo likevel at om du ønsker å være på den sikre siden, bruk nofollow. Men, hvis vi lever i en verden der man er redd for å lenke til produkter og side man synes er verdt å anbefale, da begynner Google å skape problemer, ikke bare for oss, men også for seg selv.

Legg inn en kommentar