SmartDNS eller VPN – Hva er best?

Sitter du å lurer på om du skal bruke SmartDNS eller VPN? Hva er best av SmartDNS eller VPN? Svaret kommer ann på hva du ønsker!

For noen så er kanskje hele tittelen på artikkelen fremmedord så man skjønner ikke i det hele tatt hva artikkelen handler om. Om det er deg anbefaler jeg at du leser hvordan du kan lage hjemmelaget sjokolade i stedet. Men, om du faktisk er nysgjerrig og lurer på hva som er best av VPN og SmartDNS skal jeg dele mine tanker om dette i allefall!

smartdns eller vpn
Hva er best? SmartDNS eller VPN?

SmartDNS eller VPN

Hvilken løsning som er best kommer ann på hva du ønsker. La meg derfor dele det opp i noen kategorier!

Sikkerhet

Om du er interessert i sikkerhet og ønsker å kryptere dine bevegelser online og ønsker å gjøre det vanskeligere for folk å stjele informasjon, bilder og lignende fra din datamaskin, telefon eller nettbrett er det helt klart VPN som er svaret, ettersom SmartDNS ikke krypterer noen ting i det hele tatt.

Resultat: VPN er best for sikkert

Enkelt å bruke

Om du ønsker å bruke det som er aller enklest å bruke samt konfigurere så er det ikke et 100% svar å gi. De fleste SmartDNS tjenester krever at du manuellt endrer DNS konfigurasjonen på din telefon, nettbrett eller datamaskin, noe som kan være en liten utfordring for noen. De fleste VPN tilbydere har applikasjoner til både nettbrett, mobil og datamaskiner som du bare laster ned og trykker på en nasjon der du vil koble deg til VPN server i. Men, hvis du først har en SmartDNS tjeneste som er konfigurert trenger du ikke å gjøre noe mer siden, mens du hver gang du vil bruke en VPN tjeneste må koble deg til server (hvis du ikke lar den kjøre hele tiden da).

Resultat: VPN er enklest i startfasen, SmartDNS mer behagelig med langtidsperspektiv

Jeg vil se på TV i utlandet

De aller fleste som vurderer å bruke SmartDNS eller VPN gjør det fordi de ønsker å se på TV i utlandet. For noen handler det om å se på NRK i utlandet, mens det for andre handler om å få tilgang til BBC i England eller kanskje NBC i USA. For andre handler det så om å se på norsk Netflix i utlandet eller kanskje det å få tilgang til innhold på mange forskjellige Netflix regioner. Mange problemstillinger her, og ingen bra fasitsvar. Her forsøker jeg allikevel!

SmartDNS for å se på TV online

SmartDNS er mer behagelig for å se på TV i utlandet i mange tilfeller da du bare besøker TV kanalen sine nettsider og ser på umiddelbart. Men minuset er at du kun har tilgang til de kanaler som støttes av SmartDNS tjenesten, og i tillegg kan du oppleve at de plutsetlig ikke fungerer hvis SmartDNS tjenesten går ned for telling, eller hvis TV kanalen endrer på noen instillinger, og vips så virker det ikke med SmartDNS tjenesten lenger. Ofte vil de ordne opp slikt raskt, men ikke alltid. For eksempel kan du bruke Unlocator som er min favoritt SmartDNS tilbyder for å se på NRK i utlandet på datamaskin, men den fungerer ikke på mobiltelefon eller nettbrett med NRK applikasjon. De har heller ingen støtte for noe særlig andre norske TV kanaler. Det er altså svært begrenset hva de støtter og hvordan det virker. Men, om du ønsker å se på NRK nettopp på datamaskin er det jo perfekt! For å se på TV i andre nasjoner er problemet akkurat det samme.

For å endre Netflix region har SmartDNS tjenester ofte vært klart best, men etter at Netflix har begynt å slå ned på slike tjenester fungerer de aller fleste svært dårlig for det. Men, trøsten må vel være at de fleste VPN tjenester heller ikke fungerer spesielt bra for å endre Netflix region lenger.

VPN for å se på TV online

En VPN tilkobling vil ofte ta en del båndbredde og gjør at du ikke har like gode hastigheter som før, så den er altså tregere enn SmartDNS i noen tilfeller (men absolutt ikke alltid). Allikevel er VPN en bedre løsning for de som ønsker å være sikker på å få en lokal IP adresse i en annen nasjon som gir deg tilgang til alt av TV kanaler og live sendinger eller andre programmer. Det betyr at du kan se på NRK ikke bare på din datamaskin, men du får også tilgang til på mobil (iOS og Android) og du kan også bruke det til å se på TV2, TVNorge, TV3 og lignende. Det enkleste er etter min mening kanskje å gjøre som jeg beskrev i denne artikkelen å ha en egen router som kjører med VPN tilkobling og hver gang du ønsker å se på norsk TV i utlandet for eksempel bruker du det WiFi nettverket, og for andre ting bruker du ditt vanlige nettverk.

Ulempen her er at du med VPN kun får IP adresse i en annen nasjon så du kan ikke hoppe mellom forskjellige TV kanaler i forskjellige nasjoner slik du kan med SmartDNS uten å endre på innstillinger, men om ditt mål simpelten er å se på norsk TV i utlandet eller lignende er ikke dette noe du trenger å tenke på!

Resultat: VPN som liten vinner, men SmartDNS på sterk andreplass

Hvilken SmartDNS og VPN tjenste bør jeg bruke?

Du kan lese mer om de beste VPN og SmartDNS tjenestene på følgende side. Kort sagt er HideMyAss best for deg som vil ha norsk IP adresse på grunn av størrelse, men det er mange andre tjenester som gjør jobben like godt!

Konklusjon

Hvis du bare hoppet hit uten å lese innholdet i artikkelen er konklusjonen at du må lese gjennom artikkelen da det ikke er et svar som gir deg 100% svar, men det kommer ann på hva du faktisk ønsker deg og hvorfor du trenger en SmartDNS eller en VPN tjeneste!

Legg inn en kommentar